Д-р Емилова: Винаги избирайте сезонните български плодове

Вече  близо 30 години д-р Емилова лично прилага плодолечението, което препоръчва на пациентите си. Тя съветва  програмата да се прави  при възможност със сезонни български плодове. Чуйте защо:

Сезонните плодове, тоест плодовете откъснати в момента, в който ще бъдат консумирани, са най-прекрасното нещо, което може да си пожелае всеки един човек да приема като храна. Защото скъсанато от дървото плодче съдържа всички необходими полезни вещества за човешкия организъм. Там са всички витамини, ензими, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти, каротиноиди, пигменти и фибри също.

Освен това, всяко плодче съдържа огромно количество жизнена енергия, която се нарича „прана” в източните философии. Това е поток от малки отрицателни йони. Доказано е, че сме живи когато във всяка наша клетка се съдържа тази прана. Така че няма по-добро от това да направим една програма на разтоварване, при която  за по-дълъг период от време ще приемаме само такива пресни български плодове. Ако пък имаме щастието да ги откъсваме от дървото и да ги ядем така, от това по-хубаво няма според мен.

  Аз съм правила експерименти върху себе си, тъй като години вече правя тази програма, и знам, че нищо не може да се сравни с удоволствието и здравето, което идва когато ядем прясно откъснати от дръвчето български плодове.  Всичко това е от значение, ако сме откъснали плодчето от дървото.

И все пак, тъй като не можем през цялото време да сме някъде под някое дърво и да чакаме да узрее, за си хапнем, даже и да са откъснати или същия ден, или следващия ден, пак във всички случаи е по-добре да ги ядем така, отколкото да се храним с плодове, които са откъснати преди месеци, да не кажа година преди това, съхранени чрез консервиращи вещества, които от своя страна оказват лошо влияние върху всяка една наша клетка.

Всеки плод си има едно специално място в патологията и в лечението на различните болести. Черешите и дините са много добри ако имаме камъни в бъбреците. Те действат диуретично, разтварят камъните и много по-лесно се отърваваме от тях, отколкото ако ядем някакви други плодове и направим същата програма. Каквито и да са плодовете, винаги има полза от тях, винаги има полза за по-дълго време да направим програма само на плодове, билков чай и мед или сокове, фреш от тези плодове, или вода с плодове. На всеки както му е най-добре, така може да направи, но да се възползваме от тази програма е чудесно. Кайсиите и прасковите съдържат много калий и са много полезни за хората, които имат проблеми със сърцето. Включително зрелите черници също оказват изключително добро въздействие върху сърцето. Имат специални съставки, които повлияват добре на сърцето и сърдечната дейност, както и на тонуса на сърцето.

Така че всички плодове са полезни, чудесни и много приятни за консумация, те са незаменими. Всички знаят за противораковият ефект на малките плодчета – черна боровинка, червена боровинка, къпините, малините. Ние трябва само да имаме информация и да се възползваме от богатствата, които ни дава нашата природа.


В Боровец се възползваме от всичко, което можем. Освен, че пациентите приемат плодове, им приготваме и билков чай като билките ги берем в самата планина нависоко, далеч от пътища, шосета и асфалт. Те също вкарват много минерални соли в организма на хората, които правят тази програма.

Винаги взимаме мед от пчелари, чиито кошери са навътре в планината, и медът е много чист. Там много често използваме узрелите в планината малини и къпини. Има и боровинки, които се продават в по-големи количества и можем да се възползваме от това да консумираме пресни плодове, които имат доказан противораков и укрепващ имунитета ефект. Смути си правим с много зеленолистни, включително и диворастящи такива. Диворастящите ядливи тревички имат дълбоки корени, поради което извличат от дълбочината на земята много минерални соли и микроелементи, които иначе питомните растения не могат да ни доставят.


Клиниката на д-р Емилова през юли и август  работи в курорта  Боровец.

Телефонът за записване е 0888 951 288.



Още от БНР уеб