Как се прави гръцка мусака?

Петя Аргирова от Германия за гръцката мусака


Ако по нашите географски ширини патладжанът е на почит, то същото може да се каже и за съседните ни държави, например Гърция. Петя Аргирова от Германия ни разказва и как се приема този полезен зеленчук в немската кухня.

Хубаво е понякога да се опитва и нещо различно, нетипично за нашия - български вкус. Гърция ни е съседка, но има с какво да ни изненада и впечатли, казва във връзка с .

А ето сега и как да си направим гръцка мусака, но във вариант, който правят гърците в Германия.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 гр. картофи
2 патладжана /приблизително около 350 гр./
сол и пипер на вкус
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
1 малка консерва нарязани на кубчета домати /например за пица/ 200 - 250 гр.
4 с. л. мазнина /зехтин, ако обичате или олио/
4 домата
500 гр. телешка кайма
1 с. л. сух или ситно нарязан пресен риган
канела /аз със страх добавих около 1/2 ч. л., но не съжалявам, защото вкусът беше невероятен/
50 гр. масло или около 3 с. л.
2 с. л. брашно - с връх
375 мл. прясно мляко /аз измервам с мерителна каничка/
250 мл. телешки бульон или зеленчуков бульон
2 яйца
100 гр. настърган пармезан

Картофите измивате много добре и сварявате за около 20 минути, без да ги беля.

Патладжаните измивате добре, нарязвате на кръгчета и оставяте върху домакинска хартия, леко посолени, за около 15 минути. Преди изпържването им, подсушавате получилите се капчици с домакинска хартия. 

Лука и чесъна ги обелвате и нарязвате на ситни кубчета.

Загрявате мазнината в тиган и изпържвате каймата, колкото да се раздели и се получат малки парченца от нея. В момента, в който си промени цвета, добавяте лука, чесъна, ригана, малко сол, черен пипер  и канелата.

Когато изври течността от каймата, добавяте и консервата от нарязани домати. Разбърквате и оставяте на средна мощност на котлона да къкри, докато изври течността и остане "на мазнина". Минимум 5 минути.

По Ваше желание, в друг тиган и също с малко мазнина, можете да изпържите патладжаните до полуготовност. Например: пускате кръгче патладжан, обръщате и изваждате. Задължително патладжанените кръгчета се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина, която те попиват.

В подходяща по размер тенджерка разтопявате маслото.

Намалявате котлона с половин степен и добавяте брашното при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Пържите брашното само 2 - 3 минути, като не позволявате да залепва за дъното на тенджерката.

Добавяте към брашното горещия бульон и продължавате разбъркването с тел за разбиване, за да не се получат брашнени топченца, а гладък сос

Добавяте прясното мляко към соса, намалявате котлона с още половин степен и оставяте за около 5 минути, сосът да къкри.

Пробвате на сол и ако е нужно, добавяте и черен пипер.

Сварените и поизстинали картофи обелвате и нарязвате на филийки.

Измитите и почистени домати нарязвате също на филийки.

Разбивате в купа яйцата. Много бавно и  на тънка струйка, добавяте 2 черпака от брашнения сос като постоянно разбърквате яйцата. Това се прави с цел, яйцата да не се пресекат от горещия сос.

В тавата, в която приготвяте мусаката, изсипвате първо каймата.

Върху каймата подреждате последователно патладжан, домат, картоф.

Заливате така подредената мусака със бешамеловия сос.

Поръсвате обилно с пармезан и слагате да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печенето продължава около 40 минути. 

През цялото време на приготвянето на гръцката мусака, ароматите които се носят в кухнята, са невероятни, малко различни /заради канелата/, но възбуждащи апетита!