Киселото мляко подпомага борбата с лошия холестерол

Справянето с високите нива на лошия холестерол е трудна задача за мнозина. Все пак има храни, които значително го повишават и такива, които могат да го намалят.

Високите нива на холестерол, освен с хранителни навици, се свързват и с хипотиреоидизъм, затлъстяване, бъбречно заболяване, пушене, злоупотреба с алкохол или нервна анорексия.

Три продукта е възможно да нормализират нивото на холестерола, казва британският лекар Дебора Лий, цитирана от вестник „Дейли Експрес”.

Лекарят посочи, че холестеролът се повишава от консумацията на тлъсто свинско месо, колбасите, някои сладкиши, сирена и десерти, но призовава да не ги изключваме от менюто си, а само да ги ограничим.

Хората с висок холестерол е добре да консумират повече ядки, бобови растения, зехтин, червена риба, сусамово масло и домашни птици, съветва д-р Дебора Лий.

Второто средство за борба с холестерола са фибрите. Той се повлиява от нерафинирани пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, като черен хляб и кафяв ориз, казва Лий.

На трето място, британският лекар препоръчва да се ядат храни, обогатени със станоли и стероли – особено кисело мляко.


Още от Здрави и активни