Майсторството за приготвяне на лютеница

Жители на село Бабук използват различни рецепти за приготвяне на лютеница

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването ''Нощен хоризонт''

Както в много населени места, така и в силистренското Бабук приготвят лютеница и други видове зимнина. Млади и стари пълнят буркани с плодове и зеленчуци.

Но най-старата рецепта за лютеница е записана в готварска книга за домакини, издадена през 1937 г. – "Календарь по готварство" от Стефана Христова, преподавател в девическо училище. Там лютеницата се е приготвяла от домати, пипер и лук, които се смесвали и запичали на фурна.Снимка: Незабравка Кирова

Жители на село Бабук разказаха за БНР как приготвят лютеница:

„Най-напред си приготвяме зеленчуците, печем патладжан, пипер,  обелваме го, изваждаме чепките, защото падат семена вътре“.

„Някои обелват доматите, да не го варят така, нарязват го наситно. Ние сваряваме доматите. Имаме сито, през което минава семето и като го сварим прецеждаме“.

„Слагаме подсладител, захар и подправки. Аз слагам бял пипер, някои слагат и магданоз. Всичко се пече, обелва и смила през машинката".

"Аз слагам на моята лютеница ябълки и мед.“

Снимка: Незабравка Кирова

„Аз не съм за тези модерни, нови лютеници. Обичам това, което съм запомнила от мама и баба- старото, автентичното. Имам един зет, който е чужденец –толкова много харесва лютеница - яде с голямата лъжица. Записал си е рецептата, ако мен след години ме няма той ще прави лютеница“.


Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Още от Нощен хоризонт