Рецептите на Росица Генчева - кьопоолу в хаванче и зелени домати в буркан

Кьопоолу в хаванче и зелени домати с червени чушки в буркан



Есента е време, в което българинът традиционно приготвя своята зимнина, не само за да съхрани лятото в буркани, но и да си набави необходимата доза витамини през студените дни. Това е сезонът на лютеницата, киселото зеле и домашните туршии.
Напоследък диетолозите все по-често говорят за ползите от ферментиралите зеленчуци или т.нар. туршии. Това невероятно съчетание от витамини и пробиотици включва най-важните микроелементи, които прогонват надалеч досадните патогенни микроорганизми.
Вариантите за туршии са най-различни, стига да са направени с есенни зеленчуци, расли в градините.
Когато сезонът на пресните зеленчуци по полето поприключи, на пазара излизат зелените домати. Хем не са толкова скъпи като червените, хем от тях става прекрасна туршия. Е, някои правят от тях сладко, но сега думата е за туршии. Та, доматките се приготвят на парченца и се заливат със саламура от оцет, сол и вода, може и олио. За по-пикантен вкус се добавя чесън, а за аромат - копър. Тъй като доматите лесно се разкашкват, някои добавят към саламурата малко аспирин, други за съвсем кратко стерилизират вече затворените буркани. Но за зелените домати всяка домакиня си има специална бабина рецепта, която ревниво пази.
А сега ви предлагам да чуем две рецепти за зимнина - кьоополу, счукано в хаванче и зелени домати с чушки в буркани. За това как се приготвят, ще чуем от Росица Генчева.

Още от Вкусен следобед
Подкасти от БНР