Ананасът - вкусен, полезен, но и опасен

Ананасът има славата на изключително полезен плод. Той е източник на витамин С и е с ниско съдържание на калории. Богат е и на фибри, което допринася за ситостта и контрола на теглото, казва диетологът Кари Ганс за „EatThis“.

Той може да окаже полезен при хора с проблеми с дебелото черво. Може да намали и различни възпаления, заради високото съдържание на витамин С. Подобрява здравето на костите и намалява болката. Има способността да намалява и кръвното налягане.

Често обаче, ананасът оказва и неблагоприятно въздействие. Хапвайки от вкусния плод, можете да почувствате сърбеж, обрив и подуване. Това се случва често при хора с алергия към ананаса.

Ананасът може да причини повръщане и диария, както и да предизвиква чувствителност в устата. Плодът е склонен да предизвиква и кървене, заради бромелаина, който "действа" също срещу съсирване на кръвта и я разрежда, казва Кари Ганс.



Още от Здрави и активни
Подкасти от БНР