Тиквена крем супа с кокосово мляко

Тиквена крем супа с кокосово мляко



Eсента в Германия ухае не само на вино ризлинг, лучник и на супа с ементал, но и на разходка в природата, и разбира се, на тикви. Тикви от сорта "Хокайдо". Традиционната за Япония тиква е богата на витамини и минерали, като съдържа калций, магнезий, фосфор, калий, бета каротин и витамини А, В, С. В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.

С нея, и с добавка на кокосово мляко, портокалов сок, кориандър и много други уханни съставки, се приготвя тиквена крем супа. 

ЗА КРЕМ СУПА ОТ ТИКВА С КОКОСОВО МЛЯКО по рецепта на Петя Аргирова са ви нужни:

1 тиква Хокайдо - около 800 грама
1 глава лук
1 малка червена люта чушка, или просто половин едро смлян лют червен пипер
1/2 чаена лъжичка сух джинджифил или 10 грама настърган пресен
30 грама масло
1 с. л. зехтин или олио по желание
1 ч. л. къри на прах
600 мл зеленчуков бульон
2 портокала
1 стрък пресен лук
250 мл кокосово мляко
сол и черен пипер на вкус
2 с. л. ситно нарязан кориандер или сух
2 с. л. леко запечени на сух тиган тиквени семки
2 с. л. кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ!
Тиквата измивате и подсушавате.
Разделяте на две половини и почиствам от семките.
Нарязвате  заедно с кората на едри кубчета.
Загрявате в тенджера маслото и олиото.
Изпържвате за кратко нарязания на лентички кромид лук.
Добавяте тиквените кубчета, джинджифила и лютата чушка. 
Пържите на силен котлон само около 2 минути с непрекъснато разбъркване.
Поръсвате с кърито на прах и заливате със зеленчуковия бульон.
Добавяте настърганата кора на единия портокал и изцедения сок от двата портокала.
Похлупвате и оставям за около 12 минути на слаб котлон супата да къкри.
През това време си приготвяте декорацията на супата.
Нарязвате зеления лук на много тънки кръгчета.
Кориандърът - на много ситно. Може спокойно да замените и с пресен магданоз.
Тиквените семки леко запичате в сух тиган.
А кокосовите стърготини само подготвяте.
Готовата супа пюрирате с пасатор.
Добавяте кокосовото мляко и разбърквате. Оставяте за около минута - две на котлона.
Посолявате на вкус и добавям черен пипер.
Сервирате супата гореща и декорирана с горе-изброените неща!
Та така, тиквени работи! Приятен апетит.


Още от Вкусен следобед
Подкасти от БНР