Френските макарони - защо френски, а не италиански?

Хоби сладкарят Кирила Ангелова за френските макарони



На 25 октомври е световният ден на макароните или паста както е прието от италиански. В Италия годишно на човек се падат по 28 кг паста, следвана от Тунис, Венецуела, Гърция и Швейцария.
Много хора не знаят, но сварените спагети са открити от арабите преди хиляди, хиляди години, доста преди да се превърнат в еталон за италианска кухня. Според историческите факти, спагетите са се продавали от улични търговци от поне 5-ти век!
Първите спагети на западна територия се появяват в Сицилия към 12-ти век в продълговат и тънък вид. Истинската спагети вълна залива света след като се отварят фабрики за по-бързо и масово производство, последвано от износ за Щатите и за други части на света.
Но сега няма да говорим за тези макарони, а за сладкарския специалитет макарони.
Това са симпатични захарни рингчета в различни цветове, слепени с крем. Те напомнят по вид на нашите целувки, но са доста по-малки и вървят винаги по две.

ИСТОРИЯТА НА ФРЕНСКИЯ МАКАРОН - ОТ ИТАЛИЯ ДО ОРДЕНА НА КАРМАЛЕТКИТЕ

Вълшебницата на сладкарски изделия Кирила Ангелова: "Макароните стават нарицателни от френски, но иначе този сладкиш или тези бисквити, идват от Италия. Самият макарон е създаден от разбити белтъци, захар и бадеми на прах. А името идва от италианското "амаратче", което означава разбивам.

В гастрономическата енциклопедия, макароните се споменават за първи път през 771 година, като част от кулинарната практика на един манастир. Иначе във Франция макароните се популяризират от френската кралица Катерина Медичи, омъжена за Анри Втори и е била много изтънчена. Тази Катерина е била доста опасна, но не е тази Екатерина Велика, от която идва фразата за пастите и хляба. Два века по-късно, монахини от Ордена на кармалетките, приготвят макароните и ги продават". 

ТОЗИ СЪВРЕМЕНЕН ВАРИАНТ С ПЪЛНЕЖА И АРОМАТИТЕ

идва от 20 век. Френска сладкарница /Ла Дюре/ се явява домът на френския макарон.  Тогава за първи път макароните като обикновена бисквита, се слепват с шоколадов ганаш и се продават почти в този вид, както и сега. Оттогава много кулинари, светила и пейстри шефове добавят свой почерк.


Още от Вкусен следобед
Подкасти от БНР