Петковден слага край на сезонната работа

Сашка Бизеранова
Българската православна църква почита днес -14 октомври църковния празник на преподобната Параскева /Петка/ Търновска - Петковден. На днешната дата имен ден имат Петко, Петка, Петра, Параскева, Паруш, Кева и производните им.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а след кончината ѝ нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

Цар Иван-Асен II ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на старата столица. След завладяването на Търновското царство през 1393 г. от османските турци, мощите на Света Петка са пренесени във Видинското царство, където са съхранявани до окончателното завладяване на средновековната българска държава. След това са пренасяни на множество места, докато накрая намират покой в румънския град Яш, където са и досега.


"Може би затова в нашия регион е много често срещано празнуването на Света Петка като семеен празник или светец", обясни за Радио Видин видинският етнограф, д-р Сашка Бизеранова:


"Като календарно време, Петковден на 14 октомври е един от големите народни празници, който отбелязва завършека на лятото и началото на есента. В дните между Петковден и Димитровден започва освобождаването на сезонните работници- ратаи, овчари, надничари, разпращането с тях и уговорките за следващите години..."

Света Петка е покровителка на дома, на жените, на ражданията и на домашните животни...От Петковден започва да се спазва едно табу - да не се плете, да не се шие, да не се пере, да не се меси тесто, за да се роди здрав и пъргав добитък....

В нашия край за празника се приготвя един специален хляб, който се нарича "Света Петка". Той се прави за всеки голям празник във Видинския край. В много семейства Света Петка е семеен родови покровител. Светец се прави в продължение на 3 дни, а  в последния се прави и разтурник ..." 

На празника в чест на света Петка - Петковден, по традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие. На Петковден се месят също колаци, като най-големият от тях се нарича на Света Петка. Хлябът и къщата трябва да се поръсят със светена вода и цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. Обредната трапеза включва овче месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми.

Още за традициите, свързани с Петковден- в звуковия файл

Още от Цветовете на деня
Подкасти от БНР