Да се доверим на имунолозите, а не на ресторантьорите

Очаквам да има опашки за ваксини у нас, има раздвижване сред медицинския персонал

| обновено на 20.10.21 в 10:56
Интервю на Живка Танчева с д-р Христиана Бецелова

Зеленият сертификат е пропуск за влизане почти навсякъде, как стигнахме до тази ситуация във време на четвъртата вълна от Ковид-19, или у нас следваме със закъснение ЕС? 

Отговорите от д-р Христиана Бацелова, епидемиолог, преподавател в Медицински университет - Пловдив.

Д-р Бацелова сподели, че в повечето държави - членки на ЕС този зелен сертификат отдавна е въведен. "Видяхме, че там след въвеждането му сериозно се увеличава процентът на ваксинирано население, определено има огромни ползи въвеждането на този документ", каза д-р Бацелова и се обоснова, че той предполага определени затворени пространства в градовете могат да бъдат по-безопасни. 

По повод на бойкота на новите мерки от ресторантьорския бизнес: "За съжаление заведенията обявяват бойкот на каквито и да са мерки, това е което забелязвам доста време, от началото на пандемията. Би трябвало те да са "за" този зелен сертификат, защото това им дава възможност да работят в безопасна среда. Лично аз не разбирам, защо има хора, които настояват да работят в среда, където да се разболяват, което крие риск от смърт."

"Има страх у доста голяма част от населението към ваксините. За този страх се потрудиха и доста медицински лица, които разпространяват неистини за ваксините. Нормално е някои хора да се страхуват, но след като вече една година мина от кампанията, освен това има и над 6 милиарда поставени ваксини в света, то би трябвало всеки разумен човек да разбере, че ваксините са безопасни, и това е единственият начин за справяне със ситуацията", подчерта д-р Бацелова. По повод на здравните работници и ваксините тя каза, че е изключително важно те да са с поставени имунизации, защото не можем да рискуваме медици да зарязат пациенти. 

"Едва ли ще стигнем до задължително ваксиниране на медици, надявам се, че всички ще се разумни и да изберат сигурния начин да бъдат предпазени, а не да рискуват в 21 век да умрат както през Средновековието", каза още епидемиологът. 

Д-р Бацелова отговори на искането на ресторантьорите, които в точка първа на позицията им посочват да се признават антителата като вход за заведенията така: "Нека да се доверим на имунолозите, които са специалистите за антителата, а не на ресторантьорите. Все още в света няма протективен титър за антитела, който да се счита за определен за всички. Ние не може да допуснем хора, които имат антитела, но не са предпазени да посещават места, в които знаем, че са наложени мерки и те могат да заразяват. Тук е важна думата на имунолозите".

Още от Точно днес
Подкасти от БНР