Млади готвачи в действие

Репортаж на Христина Димитрова

20 октомври е Международен ден на главните готвачи. Отбелязва се от 2004 г. по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, за да се популяризира професията на готвача чрез  благотворителни акции, кулинарни фестивали и състезания. Кампанията за 2021 г. е под мотото "Здравословна храна за бъдещето!".

Шуменската Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Асен Златаров“ обучава ученици в професионално направление: Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, за професията „Готвач“.

Христина Димитрова разговаря с бъдещи абитуриенти, според които работодателите не ценят достатъчно професията, често млади професионалисти работят без договори, адекватни възнаграждения и съответното уважение, което ги подтиква да потърсят бъдещето си зад граница.

Този привкус от срещата, обаче бе заменен от аромат на български гозби от кухнята на шуменската гимназия, където бе и нашият репортер. Чуйте какво казаха Ахмед Мехмедов, Найден Петров  и Гергана Григорова от 12 а клас и техният учител по практика.



Още от Επίκαιρα στοιχεία