Рибата – храна за мозъка

Връзка между появата на мозъчни заболявания и количеството консумирана риба, откри екип от учени от университета в Бордо, Франция.

Изследвани са хранителните навици и мозъчния ядрено-магнитен резонанс при 1623 души на възраст над 65 години без анамнеза за инсулт, сърдечносъдово заболяване или деменция, а резултатите са публикувани в списание „Neurology“. 

Според това колко често консумират риба, участниците са били разделени на четири групи и след това е сравнен броят на признаците на заболяване на кръвоносните съдове при всички участници.

Резултатите показват, че зависимостта между яденето на риба и заболяванията на мозъка е особено ясно изразена при хората на възраст 65-69 години - колкото по-често доброволците ядат риба, толкова по-малко са признаците на увреждане при сканиране на мозъка с ядрено-магнитен резонанс. 

Проучването предоставя доказателства от клас II, че при лица без инсулт или деменция по-високата консумация на риба е свързана с по-рядко срещано субклинично сърдечносъдово заболяване при сканиране с ЯМР, се казва в изследването.

Още от Здрави и активни
Подкасти от БНР