Консумацията на биопродукти расте

Репортаж на Веселина Миланова

Covid кризата стимулира потреблението на биохрани, сочат данни на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие.

Има непрекъснат растеж на консумацията на биопродукти, каза пред БНР Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“.

В момент на здравна криза е логично хората да се насочат към по-качествени храни, смята той.

Оборотът от продажбата на биохрани и напитки в Германия, която е най-големият пазар, възлиза на 15 милиарда евро за 2020 г. Там 10% от земята е заделена за биологично производство.

Във Франция ръстът също е огромен и в последните години биохраните навлизат в кетъринг услугите, в училища, детски градини, болници, допълни Апостолов.

Двете страни, които остават шампиони по консумация, са Швейцария и Дания.

Снимка: Ани Петрова

У нас никой не събира данни за този сектор.

„Не знаем нищо, малко си играем на „сляпа баба“, изтъкна Стоилко Апостолов.

Според него и у нас пазарът на биопродукти расте, но „не можем да кажем с колко“.

Апостолов дава друг пример – 99% от всички продавани биологични яйца у нас са вносни, защото имаме само 500 сертифицирани биококошки на фона на милионите конвенционални кокошки.

Снимка: Ани Петрова

Стоилко Апостолов посочи още, че само биомедът и частично млечните продукти и зеленчуците, произвеждани от биологично земеделие у нас, могат да задоволят нуждите на вътрешния пазар.

„В сектора на месото има съвсем малки продажби и то на телешко биомесо. Останалото – свинското, колбасите – това е внос. Да не говорим за плодове, зеленчуци.“

Има много враждебна политика от страна на администрацията към биопроизводството и това продължава с години, коментира Стоилко Апостолов. По думите му това е един от най-прозрачните сектори.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Още от Преди всички
Подкасти от БНР