Цвекло за нормални стойности на кръвното налягане

Повишаването на кръвното налягане може да бъде предотвратено с консумацията на цвекло, казва д-р Миранда Слейд, цитирана от “Daily Express“.

По думите й, червеното цвекло съдържа много нитрати, за които е доказано, че отпускат кръвоносните съдове и по този начин понижават кръвното налягане. Затова този зеленчук се смята за особено полезна храна за сърцето.

Д-р Миранда Слейд добави, че сокът от червено цвекло, действа най-добре при високо кръвно налягане, въпреки че ползите от този зеленчук са значителни без значение по какъв начин се консумира.

Направено е проучване, в което участниците са помолени да пият 250 милилитра сок и да ядат 250 грама печено цвекло в продължение на две седмици. В резултат на това, само за половин месец, показанията на кръвното им налягане са спаднали значително.

Още от Здрави и активни
Подкасти от БНР