Традиции по света

Шеф Недялко Иванов със съвети за никулденския шаран

шеф Недялко Иванов

На Никулден християнският свят почита свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на моряците, рибарите и банкерите. Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато кръстосвал моретата, се сблъсквал с безброй опасности, от които успявал да се спаси с молитва и Божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари.

Според легендата веднъж Св. Николай попаднал в буря, лодката му се пробила и той запушил пробойната с шаран. Затова на Никулден се яде риба. И то най-вече шаран или друга риба с люспи.

Денят е празничен в много държави

Познат като Синтерклас, се отбелязва в Нидерландия и в Белгия на 6 декември. Свети Николай е в ролята на Дядо Коледа, защото в този ден децата получават своите подаръци. Традицията повелява всяко малко дете да остави обувките си до камината или пред входната врата. А добрият светия ще ги напълни с лакомства. Ако детето е било послушно през годината, ще получи и подарък. В Германия децата оставят плетен коледен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари. Във Франция Св.Николай е познат като защитник на децата и е патрон на регионите Лотарингия и Френска Фландрия. Там подаръците разнася магаре с кошници, което обикаля къщите на послушните деца. На 6 декември цялото семейство се събира, като на трапезата задължително присъстват джинджифилови сладки. В Чехия Св. Николай е изобразяван като ангел, който раздава сладкиши на добрите деца. Светецът е покровител на италианския град Бари, където са положени неговите мощи. 


Няма празник без отрупана трапеза

Освен риба, на никулденската маса се сервират празничен хляб и различни постни ястия – жито, боб чушки с ориз, варена царевица, постни сарми. 

Няколко дни преди Никулден започва масовото търсене на традиционния шаран. Полезни съвети дава главният готвач на парк - хотел "Стара Загора" Недялко Иванов. 


Още от БНР уеб
Подкасти от БНР