Шеф Калоян Георгиев: Мъжкият и женският шарани се готвят за различно време

Шеф Калоян Георгиев дава рецепта за приготвяне на Никулденски шаран

Рибата за празника трябва да бъде приготвена с любов, това е задължително условие, за да е вкусна. Тази препоръка даде на всички домакини, които ще приготвят празнична трапеза за Никулден, шеф Калоян Георгиев от един кораб-ресторант, акостирал на брега яз. „Кърджали“.

Той разкри част от тайните си за приготвяне на пълнен шаран. Най-важно е рибата да бъде изчистена добре. След това се отрива отвън и отвътре със сол и черен пипер на вкус, след което се прибира за около 30 минути в хладилника. Междувременно се нарязват на ситно лук и гъби и се задушават с една-две супени лъжици масло докато омекнат. Добавят се два-три белени домати. Препоръката на шеф Георгиев е да са пресни, става по-вкусно, твърди той. Приятна добавка за вплътняване на това ястие са ядките, например орехи. Добре е ароматът да бъде подсилен с магданоз. Задължително е да се добави бяло вино. Сместа трябва да е гъстичка. Пълним шарана с така приготвената плънка и покриваме отгоре с резени домати. Добавя се вода и се пече на 180 градуса във фурна. Времето на печене зависи от това дали е мъжки или женски шарана, защото от това зависи дебелината на месото, също от големината на рибата, а и от фурната. Хубаво е тя да има вентилатор. Трябва да се внимава да не загори, проверява се през петнадесетина минути. Гозбата е готова за около 30-40 минути, казва шеф Георгиев.

Туристите, които идват от други градове, включително от морските Варна и Бургас и които са вкусили приготвените в ресторанта специалитети, са били очаровани, твърди шеф Калоян Георгиев. Тайната, според него е в храненето и отглеждането на шарана, освен в приготвянето му.

Още подробности можете да чуете в звуковия файл.


Още от На чаршията, в чата
Подкасти от БНР