Ученици показват кулинарните си изделия във видео

фрагмент от ''Цветовете на деня'' 07.12.2021



В условия на онлайн преподаване в СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено в тези условия по-трудно се работи, но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати, казва Димитрана Захариева, преподавател по специалните предмети на готвачите и хлебар-сладкарите:


"Учениците сами си подсигуряват материалите за практическите занятия, за всеки ден имаме тема, по учебен план. Дава се заявка за асортиментите... Дава се технологията за приготвяне, грамажа и продуктите и децата избират и изпълняват при домашни условия. След това се прави презентация и тя се качва в училищния сайт и се поставят оценки..."


Деветокласникът Дейвид учи в специалността "Хлебар-сладкар", последното видео, което е направил на свое изделие, е питка "Цвете":


"Направих питка "Цвете", продуктите са мая, брашно, прясно мляко, яйца, сол, кисело мляко, захар и краве масло... Приготвяме маяното тесто, оставяме да втаса, след това разделяме на 11 топки, които се разточват на кори... Навиваме във формата на цвете, оставя се да втаса, изпича се... Тази питка е по-трудна... Или ме снимат моите родители, или закрепвам камерата и се снимам, за да покажа какво съм научил и да пресъздадам тази среда..."

Мария Димитрова е от 9 клас специалност "Хлебар -сладкар", обича да прави пица:


"Последното ми видео беше питка с кренвирш, необходимите продукти са 1 кг брашно, няколко кренвирша, 20 гр.  хлебна мая, сол, масло. Замесва се средно меко тесто, остава се да втаса 30 мин, разточваме го, намазваме го с лютеница. Режем тестото на ленти, увиваме лентичките около кренвирша, поставяме ги в тава и ги оставаме да втасат отново за около 20 мин. Печем ги на 180 градуса... След това презентираме, снимаме, качваме в групите да го видят учителите и да ни поставят оценка..."


Криста учи в същата специалност "Хлебар -сладкар", за нея дистанционното обучение е по-различно от присъственото, но успява да се справи:



"Последното ми видео беше баница със сирене. Брашно ,сода сол и вода са необходимите продукти за тестото. ...За плънката яйца, кисело мляко, олио, сирене, сол. Пече се 20 минути, отгоре баницата се реже на парчета, за да стане по-лесно рязането след това... Обичам много да правя кекс, за да бухне зависи от слагането на бакпулвер, пече се на 180 градуса..."


Тази година е разкрита в училището нова специалност "Готвач".


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от Цветовете на деня
Подкасти от БНР