Тарталетите - кошнички с пиршества от Рим

При Елизабет Първа сладките вече се доближават до съвременния си вариант

Как се правят тарталети - сладкаря Кирила Ангелова



Всеки от нас е опитвал тарталети - симпатични кошнички от ронливо тесто,  крем и пресни плодове. По същество това е малък тарт. В различните страни този десерт се приготвя по различен начин. В много случаи дъното на кошничката първо се залива с някакъв крем или пудинг и отгоре се реди един или няколко вида плод. В много случаи тестото е неутрално на вкус, но също така се среща както сладко, така и солено.
Срещат се също тарталети от многолистно тесто, с карамелен сос, с маскарпоне и какво ли още не? Откъде произхождат обаче тарталетите? Какви ги сродява с прословутия френски киш Лорен? Всичко това ще научим от хоби кулинаря и сладкар Кирила Ангелова.

Още от Вкусен следобед
Подкасти от БНР