Хранителни добавки при диабет – полза и ефект

| обновено на 09.12.21 в 07:54
Разговор на Александър Райчев с доц. Даниела Попова в “Нашият ден“

В социалните мрежи и интернет вървят информации за хранителните добавки. Това са продукти, които съдържат в своя състав редица хранителни фактори или други химични елементи, но тяхната единствена цел е да се обогати нашето хранене.“ – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Даниела Попова, ендокринолог.

Те могат да посрещнат хранителни дефицити, но не и да лекуват. Това не е тяхно свойство. Категорията продукти “хранителни добавки“ стои на друго място.

Категорията “лекарствен продукт“ е съвсем друго нещо. Тя е научно доказана, минала е изпитание и е регистрирана като форма, която може да донесе терапия и лечебен ефект.

Диабетът е много сериозно социално значимо заболяване и изисква съвсем сериозен подход от страна на медицината.

Метформининът е лекарствен продукт. Той съдържа един стандартизиран извлек от вещество, което също има растителен произход, но той е произведен като лекарство и наскоро посрещна своя 50-годишен юбилей като присъствие. Това е едно много важно лекарство в областта на диабета, което помага в решаването на диабетния проблем.

Има и студии, в които се доказва неговата полза за контрола на диабета по време на една Covid инфекция.

При дълга употреба на Метформин могат да възникнат някои натрупващи се нежелани ефекти или някои дефицити. Не повече от 10% от болните могат да получат нежелани стомашно-чревни ефекти.

Сулфанилурейни препарати – те са стар клас медикаменти, които продължават да вършат своята роля и ефект.

Съветът ми към хората е винаги да търсят своя лекар и да наблюдават добре кръвната си захар.

Чуйте доц. Даниела Попова в звуковия файл.


Още от Нашият ден
Подкасти от БНР