Храненето, зимната меланхолия и празниците

| обновено на 21.12.21 в 18:38
Интервю с Елена Терзиева

Оказва се, че през есента и зимата, хората най-често се поддават на лоши настроения. Меланхолията и тъгата са ни спътници през по-студените месеци, защото денят е по-къс, слънцегреенето е по-малко, времето е по-студено. Що се отнася до субективните преживявания на човека, причините за това могат да бъдат както емоционални, така и психологически, и физиологични. 

Допълнително, нещата се усложняват и във времето около Коледа и Нова година, защото сме натоварени с още задачи и повече емоционален стрес. Увлечени в подготовката на празниците, не разбираме как стигаме до подобни състояния. Как консуматорското ни общество ни увлича в правенето на неща, които не е необходимо да бъдат толкова идеализирани. Освен това, след празниците идвало времето и на следпразничната депресия. Как да се справим с подобни състояния? 

„Периодът на празниците си е един нетипичен за нашата рутина, за нашето ежедневие, период. Всичко е въпрос на осъзнатост, кой как ще си организира празниците. Нека правим нещата, които ни радват и най-вече да се събираме с хора, които ни радват. Празникът не е до това какво ще си подарим, а празникът е такъв, за да се зарадваме, да отбележим положителните неща, да се върнем към важните неща от живота, към ценностите, към смисъла, към добродетелите, към семейството, като ценност“, казва нутриционистът Елена Терзиева.

С правилен хранителен режим, психологическа настройка и допълнителни грижи е напълно възможно да превъзмогнем състояния като меланхолия, апатия и тъга, и да имаме едни по-спокойни празници. Има храни, които ни отнемат от доброто настроение други, които способстват за това. Важно е да сме информирани, осъзнати за нещата, които искаме да ни се случат и да предприемем съответните действия.

Елена Терзиева е дипломиран холистичен нутриционист, завършила е канадския институт по природосъобразно хранене "Canadian School of Natural Nutrition". В работата си използва иновативни методи в синергична връзка с традиционнната медицина и цялостния подход към здравето – хранене, спорт, движение, почивка, психо-соматика, медитация и др.

В неделния „Шейкър“, с нея говорим за това как да подкрепим себе си през зимата и как да повишим настроението си, грижейки се за здравословното себеусещане? Как да не се натоварваме, излишно, по време на празниците и защо е важно да го направим?

Чуйте повече, в прикачения файл.