Куркумата предпазва от рак

Благодарение на високата концентрация на антиоксиданти и по-специално на куркумин, куркумата намалява развитието на вече образували се тумори. Това са установили британски медици от изследователския фонд Cancer Research UK.

В държавите, чиято традиционна кухня се основава на употребата на куркума проучванията сочат по-нисък процент на онкологични заболявания. При експерименти с доброволци с аденоиден кистозен карцином - сравнително рядка форма на рак, който се развива в слюнчените жлези или други области на главата и шията, лечението било допълнено с куркума.

"След два месеца се наблюдава стабилизиране на състоянието, а след шест месеца - значително намаляване на масата на тумора и неговия обем с 80%", заявиха изследователите.

Също така високата концентрация на антиоксиданти в куркумата намалява нивото на холестерин при хора със сърдечно-съдови заболявания, както и рисковете от катаракта, глаукома и дегенерация на макулата.

Още от Здрави и активни