Консумацията на зехтин намалява риска от рак със 17%

Ежедневната консумация на малки порции зехтин намалява риска от рак със 17%. Това са установили учени от Американският колеж по кардиология. Проучването е проведено сред над 100 хиляди души.

Също така, тази мазнина намалява вероятността от смърт от сърдечни и съдови заболявания с 19%. "Ние потвърдихме настоящите хранителни препоръки за зехтин и други ненаситени растителни мазнини", твърди старши научният сътрудник в Харвардския университет Марта Гуаш-Фере, цитирана от пресцентъра на Американския колеж по кардиология.

По думите й лекарите трябва да съветват пациентите да заменят маслото и маргарина със зехтин, което ще подобри тяхното здраве. Учените стигнат до това заключение, след като от три десетилетия следят промените в здравословното състояние на колегите си в следствие на хранителните им навици.

Освен намалялата със 17% вероятност от развитие на ракови заболявания при доброволците участвали в проучването, те имали 18% по-малък шанс да умрат от заболявания на белите дробове и сърцето. Зехтинът понижавал и появата на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания с 29%.

Замяната на десет грама масло, майонеза или маргарин с подобно количество зехтин или други растителни мазнини е намалило риска от смърт с 8-34%, в зависимост от вида на използваната мазнина, това твърдят учените.


Още от Здрави и активни