Консумацията на сирене в големи количества може да доведе до атеросклероза и хипертония

Сиренето не е подходящ продукт за ежедневна консумация, съветва диетологът Андрей Бобровски - кандидат на медицинските науки и доцент в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет. 

В много големи количества, то може да доведе до атеросклероза, хипертония и други сърдечносъдови заболявания, както и до уролитиаза, обяснява диетологът. Причината е, че съдържа лош холестерол. 

Освен това сиренето е калорична храна и съдържа голямо количество сол, затова трябва да се консумира умерено. 

Според Бобровски, горната граница на консумацията на сирене без вреда за здравето е до 100-150 грама на ден. 

Той добавя, че в умерени количества сиренето е здравословно, тъй като е богато на пълноценни протеини и аминокиселини. Благодарение на добрите протеини сиренето поддържа имунитета. Продуктът е източник и на витамини от група В, особено на В12, казва Бобровски.


Още от Здрави и активни