Д-р Владимир Шишков:

Знанията за взаимодействието между храните и лекарствата предпазват от нежелани реакции

Употребата на антидепресанти и ферментирали храни може да доведе до промяна в нивата на серотонина

Интервю на Кармен Манукян с д-р Владимир Шишков в предаването ''Нощен хоризонт''

"Всяко нещо, дори и най-полезното, трябва да се употребява в разумни количества, съобразени с конкретния организъм", каза за БНР д-р Владимир Шишков.

По думите му всяка една билка, всеки природен продукт, подобно на лекарствата, има свой фармакологичен профил и трябва да бъде дозиран.

"Диапазоните, в които тази дозировка се случва, са доста по-широки, отколкото лекарствените диапазони, но не можем да ги превишаваме безнаказано и затова трябва да се познават тези взаимодействия между храните и лекарствата, между билките и лекарствата, за да могат да се предотвратяват нежелани реакции между тях", допълни в предаването "Нощен хоризонт" д-р Владимир Шишков.

Той припомни, че аронията съдържа много плодови киселини и биофлавоноиди.
 
"Тя е един от най-мощните източници на антиоксиданти и това се знае от ортомолекулярната медицина. Когато с много голяма доза се борави, тогава може да има обръщане на ефекта".

Д-р Владимир Шишков           Снимка: Кармен Манукян

Той подчерта, че антидепресантите са трудна за контролиране група лекарства:

"Взаимодействието между антидепресантите и ферментиралите храни може да доведе до колебания върху нивата на серотонина и на други хормони. Знаем, че мелатонинът също се образува от него. Може да има смущения в съня, настроението".  

Д-р Владимир Шишков е завършил Медицина през 1990 година и е специалист по "Хранене и диететика". Специализирал е също в различни области на природната медицина, ортомолекулярна медицина, хомеопатия.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Още от Нощен хоризонт