Фермерските пазари се развиват и извън сферата на търговията
Тези пазари се провеждат в София, Добрич, Балчик
„Първият пазар беше с трима производители. Ние поканихме 30, но дойдоха 3-ма, защото може би повечето не вярваха, че има смисъл от това, но тези тримата останаха доволни. Дойдоха много хора, които искаха да си купят храна от производителя“, каза за БНР Николай Генов, организатор на фермерски пазар и съосновател на хранителен кооператив.
В момента всяка седмица се провеждат пет пазара на различни места в София, Добрич, Балчик.
„Има голям интерес от хората в градовете, а за производителите това е един устойчив и добър начин да си реализират продуктите директно без посредници и усложнения“, допълни в рубриката „Има ли мегдан“ в предаването „Графити по въздуха“ Генов.
По думите му в града земята е по-чиста, отколкото в полетата:
„Повечето големи стопанства, големите ферми, които са с хиляди декари пръскат и торят по безобразен начин с много пестициди, торове. Продукцията, която е от индустриалното земеделие, включително и от животновъдството не отговаря на тези високи изисквания, които ние имаме към чистата храна“.
Гавраил Гавраилов, преподавател в университета "Паисий Хилендарски" в Пловдив каза:
"Аз бях на последния техен фестивал в края на ноември, който беше пред НДК и много добро впечатление ми направи цялостната атмосфера. Много интересни производители имаше и много интересна публика. Хората се забавляваха, което може би е най-важното по време на такива събития. Ако добавят и музика на живо, би било още по-интересно".