"Сянка" - може ли да обичаш животните повече от хората

„Сянка“ е третият роман след „Убиец” и „Другата” на един от най-отличителните гласове в съвременната българска литература  Васил Панайотов . Книгата е посветена на покойния бултериер на писателя Хамър и разказва за човек, лутащ се между живота и..

публикувано на 01.10.20 в 06:50

Преводът е актьорска игра и влизане в чужда кожа

В Световния ден на превода срещата в ефира на Радио пловдив е с Манол Пейков, издател и преводач. По неговите думи преводът е  преобразяване, перфектно владеене на езика на автора, неговата чувствителност и светоглед. „Изключително специален вид..

публикувано на 30.09.20 в 12:28

Политологът Димитър Аврамов представя „Новата държава“

Днес в родния Пловдив пристига политологът Димитър Аврамов. В Bee Bop Café ще представи книгата си „Новата държава“. За нея социологът проф. Георги Фотев казва: „Книга на тревожната политическа мисъл, която представлява интерес и за широката..

публикувано на 30.09.20 в 11:40

Вивиан Асса с национална награда "Хр.Г.Данов" за литература

В  един от най-оспорваните раздели  от националните награди "Хр.Г.Данов" за  принос в книжовната култура - в категорията    Автор на българска художествена литература, наградата  беше присъдена на  Вивиан Асса за  книгата   „Моят Шабат“ на..

публикувано на 30.09.20 в 11:38

Великите европейци - Леонардо да Винчи, трета част

Ранните биографи не пишат за хомосексуализма на Леонардо, но тази ориентация сега се възприема за даденост, макар според някои да е бисексуален. Основните спорове обаче са дали и доколко той е сексуално активен или е целибат, човек, отказал се..

публикувано на 30.09.20 в 10:15

Награди "Хр.Г.Данов" и призове "Орфеев венец" и "Златна четка"

Писателката  Здравка Евтимова е носителят на Голямата награда „Христо Г. Данов“  за цялостен принос в националната книжовна култура. Тя се определя от министъра на културата и беше обявена на  тържествена церемония в къщата музей „Хр. Г. Данов“ в..

обновено на 30.09.20 в 08:47

Китай вдъхнови цигуларя Мичо Димитров да направи изложба

Известният цигулар Мичо Димитров ще открие своя изложба живопис в Арт галерия Пловдивски културен институт.  Най-новите му творби са вдъхновени от последното му пътуване до Китай през 2019 година преди началото на световната пандемия Covid-19...

обновено на 29.09.20 в 18:51

Неда Антонова представя книгата си за Паисий

Своя нов роман „ Безмълвие “ ще представи в Балабановата къща в Стария град на 30 септември писателката Неда Антонова ( 18,30 ч. ). Книгата разказва за греховната младост на Паисий Хилендарски, автор на „История славянобългарска“. Петър..

обновено на 29.09.20 в 17:55

Георги Ганев представя стихосбирка, посветена на Пловдив

Премиера на стихосбирката на Георги Ганев „Този град ме позна“ ще се състои в Културен център „Тракарт“ на 30 септември, от 18 ч. Стихотворенията на поета са посветени на Пловдив. Публично интервю с автора ще направи журналистът и поет Антон..

публикувано на 29.09.20 в 17:55

Връчват националната награда „Христо Г. Данов"

Носителите на Националната награда „Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура ще бъдат обявени в едноименната къща музей в Стария град. Призьорите са определени от жури в осем категории, свързани с изкуството на книгата...

обновено на 29.09.20 в 15:25