Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Тренчев, лидер на КТ "Подкрепа"

Бюджет 2013 беше обсъден от тристранния съвет за социално сътрудничество. Припомням, че профсъюзите настояха разходите за догодина да се увеличат с 550 милиона лева и парите да отидат за заплати и пенсии. Работодателите обаче се обявиха категорично против.

Лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев съобщи, че синдикатът остро възразява срещу замразяването на обезщетението при майчинство в условията на демографска криза. От Подкрепа смятат също, че вторият стълб в пенсионната система е излишен и предлагат парите от него да отидат в универсалния стълб. И синдикати, и работодатели обаче поискаха повече буфери в бюджета за догодина с оглед на евентуални негативни икономически процеси извън страната.
{audio}
Сега в работен порядък и към срещата ни с президента на КТ – Подкрепа д-р Константин Тренчев. Къде ви заварваме сега, д-р Тренчев? Заминавате за среща, с кой от министрите днес?

Константин Тренчев: С Дилян Добрев.

Р. П.: Темата ще бъде? Няма да ни я издадете сега или?

К. Т.: Не, защо. Става дума за една лаборатория, която беше платена от японците по програмата „Чайка” и която са решили да бракуват. Разбира се, проблемът е по-стар, още от миналото правителство, което е просто невероятно, тъй като по програмата за енергийна ефективност сме получили безвъзмездна помощ и изглежда някой се е вгледал да приватизира уредите и решил да мине по най-тънкия начин.

Р. П.: А, Дилян Добрев сигурно ще вземе участие в днешното заседание на Министерския съвет. Започват да обсъждат проекто-бюджета за следващата година. Вие вчера чухте какво каза финансовия министър Симеон Дянков: „Кой каквото пожела – поиска”. Кажете моля докъде ще стигнат парите.

К. Т.: Преди да си зададем въпроса докъде ще стигнат трябва да поразсъждаваме по темата защо са толкова малко и не стигат за всичко.

Р. П.: Нека да го направим в ефир сега. Да кажете първо за пенсионерите и за тези, които все пак ще получат увеличение, има и такива.

К. Т.: Да, разбира се, увеличение ще има, защото 3 г. доходите стоят замразени. Въпросът е дали и това, което има ще бъде разпределено справедливо. Ние имаме отправени възражения, че пенсиите не се разпределят справедливо в зависимост от това кога си добил правото да имаш пенсия. Второ, остро възразихме срещу това, за децата и за майките парите остават същите, а пък знаете, че постоянно се говори за демографска катастрофа и т. н. и това е един от лостовете да насърчим този процес. Имаме и доста други възражения – и за вдовишките добавки, за които беше обещано от 26,5 да отидат на 30 %, но това не става.

Като цяло обаче и ние, и работодателите считаме, че бюджета е много оптимистичен в приходната си част т. е. започва да се разпределя кожата на неубитата мечка. А дали това ще стане, дали ще се съберат и тия пари, които са записани все пак си позволяваме да се съмняваме.

Р. П.: Д-р Тренчев, вие оптимист ли сте подобно на вашия колега, цитиран в БТА – лидера на КНСБ, който казва, че ще има коледни добавки към пенсиите от 50 лв?

К. Т.: За сегашната Коледа?

Р. П.: Да, вчера така е чул на заседанието и казва, че ...

К. Т.: Не можа много добре да се разбере, а и аз не бях през цялото време. Вижте, нито коледни добавки, нито някакво увеличение, особено с процентите, които се говорят ще подобрят чувствително състоянието на огромна част от населението. Трябва да се положат усилия да заработи икономиката, тогава може да очакваме да се съберат наистина пари. Пре нейното свиване, което и работодателите споделиха, че очакват парите ще стават все по-малко и все по-трудно ще се делят. Разбирате ли? Ние не лекуваме причината, а се опитваме да лекуваме проявите, казвам го като лекар това нещо. Да, определени слоеве нещо ще почувстват, но други няма да почувстват. Ето, веднага ви давам пример – за Българската академия на науките са предвидени средства, които не могат да покрият заплащането, което ви уверявам е всичко друго, но е и нормално за човек, който работи с главата си. И по тази логика ние никога няма да излезем от това тресавище ако просто не преместим акцента и насочим усилията си как да заработи икономиката, а не само да говорим, че данъците са ниски, че това е много привлекателно за инвеститори – както виждате те не идват. Значи нещо им пречи – не са данъците, а са някакви други фактори, които просто ги отблъскват и буксуваме на място.

Р. П.: В тази връзка отказването за възнаграждения по региони на Симеон Дянков. Ей, така, повървя тази идея в общественото пространство, поспорихме...

К. Т.: Той самият каза, че просто я е споделил, не бих казал, че нещо сериозно е имал предвид. Аз лично определям това като една екзотична идея. Може да се направи аналогия с държави, които обаче са на федерален принцип и всяка тяхна зона, регион имат много широка автономия, включително и финансова. Например в Германия провинциите имат и собствени правителства и имат възможност да водят една специфична политика. Тук всичко е еднакво, малка държава сме, а и не е честно най-ниското възнаграждение да бъде различно за Монтана и за София например.

Р. П.: Да преминем сега към отделните сектори – кои не поискаха увеличение или кои успях в това уравнение? На този етап четем, че Министерството на културата ще раздават повече пари, учителите ще получат по 36 лв.

К. Т.: Вижте, нищо не сигурно, защото бюджета може да се коригира още в Министерския съвет. Второ, той отива в парламента, там започва една разправия, може да настъпят промени между първо и второ четене. Разбира се, има и някои състояние, например има подписани браншови договори в министерството на културата, при учителите и т. н., в което се предвижда увеличение. Разбира се, ще има някакви промени. Но драмата не е в това как да разпределим парите, а защо парите са толкова малко.

Р. П.: Дайте вашето предложение, което лансирахте вчера на националния съвет за тристранно сътрудничество. Вестниците пишат, че вие сте поискали парите от допълнителното пенсионно осигуряване да бъдат към бюджета. Възможно ли е това, не е ли много радикално?

К. Т.: Не към бюджета. Вижте, в България има тристълбова система на пенсиониране. Пионер в тази дейност беше Чили, после Аржентина, възприеха го и някои други държави. Отдавна тия работи се разбра, че не работят и започнаха да се отказват от тази система, защото ние по този начин задължително даваме парите си в едни фондове, които ги управляват и загубите са за наша сметка. Но това не значи, че техните заплати, бонуси и т. н. намаляват. И ако ви прави впечатление все се отлага даването на пенсии от тези фондове по една много проста причина, че няма достатъчно средства. И считаме, че този модел, който се провали в доста държави, също не дава добри резултати. По тази тема е компетентен нашият вицепрезидент, който е и в управителния съвет на НОИ, той ще обясни нещата и позицията ще бъде много добре аргументирана. Там се дават едни пари, които трябва да бъдат получени от определени категории – например, миньорите вместо очакваната пенсия ще вземат стотина - сто и петдесет лева, познайте как ще реагират миньорите, когато това време дойде. Ние все го отлагаме, все го отлагаме, но тоя ден ще трябва да дойде. И за да няма тази драма е по-добре вторият стълб, не за третия, третият е доброволен – ако искаш си внасяш, да бъде преместен в НОИ, не в бюджета, в бюджета на НОИ – това е друго нещо. Или поне да дадат право на хората да преценят – дали да си плащат в НОИ или да плащат в тия доброволни фондове.

Р. П.: В тази връзка може ли да се говори за падане на тавана на пенсиите или сме още далеч от тая летва?

К. Т.: Мисля, че все още сме далеч. Говори се, разбира се, но въпросът е, че щом няма необлагаем минимум, както отново настояваме, така и да няма необлагаем максимум, дори би било справедливо.

Р. П.: Да, като си работил да си получиш и парите за старост. Да завършим с вашите колеги – докторите. Каква е настройката за здравеопазване, за парите, които се дават там?

К. Т.: Парите в здравеопазването хронично не достигат, всички се оплакват от качеството на здравеопазването, хората са демотивирани, в определени дисциплини кадрите са вече толкова малко, че започва вече да се нарушава лечебния процес. Ето, примерно, психиатрите – хората са притиснати до стената, педиатри не щат да стават, анестезиолози не стигат, патолози изобщо няма – 60 и няколко човека са останали в цялата държава, не може да се прави съвременно медицина, без да има микроскопска диагноза, общо драмата в медицината е доста голяма.

Р. П.: Все пак да не е толкова песимистичен края на нашето включване по радиото, кажете вашето очакване за бюджет 2013, какво е, д-р Тренчев, от социална гледна точка като синдикалист?

К. Т.: С този бюджет целим да направим добро впечатление преди изборите, въпросът е дали е изпълним и дали няма да остане драмата на недостига за след изборите.

Р. П.: Благодаря ви. Президентът на КТ- Подкрепа д-р Константин Тренчев.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26