Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вестниците в Пловдив на 16 февруари 2011-та година

Хиляда лева глоба за всеки, който отсече дърво в двора си – на тази нова санкция се спира с челно заглавие Марица. Драконовските глоби вече са застигнали двама пловдивчани, решили да отрежат дърво без разрешение, макар и в собствения си двор. „Дърветата са си мои” – опитал да протестира единият от тях пред патрулите на общинското ФБР, които любезно му обяснили, че това няма никакво значение и му написали акт. След този шок и ужас човекът е подал възражение пред шефката на общинския инспекторат Сияна Кехайова, която обаче невъзмутимо отговорала, че го е прочела, но такива възражения не приема, разказва вестника. Вторият случай е по-куриозен – инспекторите реагирали по сигнал от съседи, че комшията им реже дървета в междублоковото пространство на ул. „Равнища” в район Западен. Проверяващите го хванали на място – как видимо пиян размахва резачка. При появяването им мъжът хукнал да бяга и се заключил в избата на блока, но това не го спасило от хилядолевовия акт, пише Марица.

Отваряш на преброител – нахълтва „свидетел на Йехова” – алармира от първа страница регионалното издание Твоят ден. Оказва се, че емисари на сектата са се втурнали да агитират учението си по домовете покрай Националната кампания по преброяването. Те се възползват от нагласата на хората, които очакват непознати, за да проникнат по-лесно при тях и да проповядват, коментира изданието и разказва конкретни случаи – в единия свидетелите на Йехова изненадали отворилият им гражданин и вместо очакваните от него анкетни карти извадили наръч религиозни брошури придружени с настоятелна агитация. Шефът на регионалната статистика в Пловдив Георги Ангелов обаче коментира пред вестника, че не може да поеме отговорност за ставащото – „щом не се представят за преброители, а само използват хорската нагласа покрай кампанията – нищо не може да се предприеме” – казва той. Твоят ден отбелязва, че листовките на йеховистите всъщност са практически анонимни, понеже няма обявени координати за връзка, дори на сайта на организацията.

Общински съветници вдигат грозни скандали за безплатно паркиране – съобщава челната статия на Новият Глас. Репортерът на вестника дори разказва – явно от първо лице – как съветник се е разкрещял на инкасатор от предприятието „Синя зона...” с думите – „Не само няма да платя глоба, ами ти ще стоиш до колата ми и ще я пазиш”. Скандалът е стигнал и до председателят на градския парламент Илко Илиев, пред когото старейшината продължил да настоява, че има право на безплатно паркиране в забранената зона. Шефът на общинския съвет отрекъл да има такъв регламент, но нищо повече. Проблемът присъства дори в доклад на заместник-кмета Александър Константинов до градоначалника Славчо Атанасов, където се настоява да бъдат анулирани всички досегашни „безплатни” пропуски, а новите да бъдат не повече от сто. В новата наредба да се запише изрично, че в „синята зона” и на общинските паркинги не важат никакви привилегии, освен за инвалиди, цитира Новият Глас кметския заместник.

Още теми от вестниците – всички процедури по събарянето на кино „Космос” и идеята за строеж на многоетажен паркинг на негово място се замразяват – пише Марица. Решението е взето след тричасова дискусия на градската управа и жителите в Общинския съвет. Сегашното развитие на проблема е следствие на гневния протест на инициативнтия граждански комитет срещу намерението за събарянето на амфитеатралната зала, побирала 900 зрители.

Три зарядни станции за електромобили ще отворят в Пловдив до края на годината – съобщава Твоят ден. Първата ще е в Центъра и се очаква да заработи още в средата на тази година. За изграждането на останалите две още се преговаря, но отсега се знае, че и те ще са в централната градска част. През първата една година зареждането на колите на бъдещето – електромобилите – ще е безплатно. Цената на един киловатчас засега е неуточнена, но пък нощем зареждането ще е по-евтино, като сумата ще зависи от няколко компонента – дали за нормалното време от 5-8 часа, дали бързо – за час или „ултрабързо” - за 20 минути с трифазен ток, прогнозира Твоят ден.

300 деца отпаднаха от училище, заради 5 неизвинени отсъствия на други 715 ученици са спрени детските надбавки – съобщава Новият Глас в равносметка на изтеклият първи учебен срок. Изданието изнася огромната цифра от близо 483 хиляди извинени и почти 76 хиляди неизвинени отсъствия при скромният брой от около 69 000 ученици в цялата област, по данни на Регионалния инспекторат по образованието.
Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26