Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредното заседание на Общинския съвет за записите на Тотев се провали

Липса на кворум провали извънредната сесия на Общинския съвет в Пловдив за Тотевгейт. Тя бе по искане на 17 общински съветници, които настояват кмета на града Иван Тотев да отговори има ли незаконосъобразни решения внесени и гласувани в местния парламент. Точно в 9 часа в зала се оказаха едва 19 общински съветници. Сред тях бяха групите на БСП и НИЕ.

Другите две формации, които сложиха подписите си под искането за извънредна сесия – ДПС и „Обединение за Пловдив”, се оказаха в непълен състав. Сесията беше бойкотирана от цялата група на ГЕРБ, Спас Гърневски от Синята коалиция, Джамисет Джафер и Антон Карагьозов от ДПС, както и съветниците Гиньо Матев, Гичка Кърнева, Костадин Георгиев, Едуард Сарафян и земеделците на Георги Колев.
{audio}
Интересът, който наблюдавате в залата, показва тежестта на темата в публичното пространство, така Иван Тотев коментира липсата на 32-ма общински съветници на извънредната сесия. Градоначалникът е категоричен, че няма причина да се дава обяснения за записите, които изтекоха с негов глас в публичното пространство.

От БСП и НИЕ, които бяха единствените групи в пълен състав, са категорични, че Иван Тотев е в основата на провалената сесия. Липсата на кворум ясно показва, че г-н Иван Тотев има какво да крие, това заяви Славчо Атанасов от НИЕ, който бе и основен инициатор за свикване на извънредната сесия.

Кметът отрече да е въздействал на отсъстващите общински съветници.

От „Обединение за Пловдив” заявиха, че е въпрос на морал кмета на града Иван Тотев да даде обяснение пред пловдивчани. Въпреки, че тази група подкрепи подписката за издънредна сесия, се оказа, че трима от седемте общински съветници липсват в зала.

Пробив имаше и в групата общински съветници от ДПС, които също застанаха зад идеята за днешната сесия. На нея обаче присъства само Бранимир Иванов. Останалите двама – Антон Карагьозов и Джамисет Джафер не уважиха заседание.
Още от категорията

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02

Две паралелки са под карантина заради нови случаи на коклюш в Пловдив

Още четири деца в Пловдив са заразени с коклюш и така случаите от последните дни стават общо осем, съобщават от РЗИ-Пловдив. Инфекцията е потвърдена при три момчета и едно момиче . Най – тежко е състоянието на момиченце на година и четири месеца , което е настанено с пневмония в УМБАЛ „Пловдив“ (бившата Окръжна болница). Детето е родено в..

публикувано на 25.04.24 в 13:45

Част от ул. "Христо Г. Данов" става пешеходна, реши ОбС - Пловдив

Пловдивските общински съветници приеха улица "Христо Г. Данов", в частта й между ул."Бетовен" и бул."Руски", да стане пешеходна зона. За гласуваха 31 съветници, против - 9, въздържали се - 10.  По време на дебата от ПП-ДБ посочиха, че такава промяна не е работа на Общинския съвет, а на администрацията. Те декларираха също, че принципно подкрепят..

публикувано на 25.04.24 в 11:33

ВМЗ - Сопот с рекордни печалби за 2023 г.

"Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) в Сопот отчитат рекордните 828 млн. лв. нетни приходи от продажби за 2023 г., което е двойно повече спрямо предходната година. Това показват данните на дружеството, цитирани от БГНЕС.  От компанията отчитат нараснало търсене на специална продукция на пазара. Затова се предвижда повишаване на капацитета с нови..

публикувано на 25.04.24 в 10:50

Ученици "гледат процес" в Административния съд в Смолян

В рамките на информационната кампания „Ден на отворените врати“ Административният съд в Смолян днес ще отвори врати от 15:00 ч. за граждани, медии и институции. Целта на инициативата е популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите и във връзка с Образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско..

публикувано на 25.04.24 в 10:44