Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 жители на Карлово се подписаха в защита на Куршум джамия

Община Карлово е внесла в Пловдивския апелативен съд жалба срещу решението на Окръжните магистрати за връщането на Куршум джамия на Главното мюфтийство, съобщи в Пловдив кметът на общината Емил Кабаиванов.
{audio}
Сградата, заедно с градинката и прилежащите около нея близо 2 300 кв.метра площ бяха поискани от централата на мюсюлманското вероизповедание у нас в края на 2012-та, а на 3-ти октомври тази година Пловдивския окръжен съд удовлетвори претенцията на мюфтийството.

Така джамията от паметник на културно-историческото наследство може да се използва като действащ религиозен храм, какъвто е престанала да бъде преди повече от сто години, обясни Емил Кабаиванов.

Съдебното решение предизвика бурно недоволство в града на Васил Левски, което има реална опасност да наруши етническия мир в целия регион, алармира кметът на Карлово. По думите му, в подписката срещу това решение само за седмица са се включили над 5 000 души от Карлово, където християнското население представлява 95 процента от жителите. Същевременно протестът се разраства в съседните градове Сопот, Хисаря, околните населени места и набира съмишленици в Пловдив, добави Кабаиванов.

Към него се присъедини и народният представител от 17-ти МИР от „Атака” Магдалена Ташева, която заяви, че се действа по предварителен план, целящ създаването на съдебен прецедент, след който ще завалят стотици подобни искове за реституция на бивши вакъфски имоти от времето на Османското владичество по българските земи.

Депутатът от „Атака” предположи, че всичко това вече придобива политически измерения, които според нея, се коренят в скандалната мюсюлмаска вечеря Ифтар, която се проведе през август в Пловдив с участието на президента Росен Плевнелиев. Веднага след това започнаха „залпово” да се предявяват претенции от мюфтийството за вакъфсик имоти „на килограм”, заяви неродната представителка Магдалена Тошева.
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39