Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Испански професор стана Доктор хонорис кауза на ПУ

Лекция по римско публично право изнесе в Пловдивския университет известният испански юрист и академик проф. Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес. На официална церемония, предхождаща лекцията, той бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на ПУ „Паисий Хилендарски“, а отличието му връчи лично ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов.

Това е първият учен, предложен от Юридическия факултет за званието. Решението за почетното отличие бе гласувано на Академичен съвет на 20 май т.г., припомни ректорът. Признанието към Антонио Фернандес Де Бухан и Фернандес е заради подкрепата му към юридическото образование в Пловдивския университет. За целите на учебния процес изтъкнатият учен е дарил над 100 тома избрана правна литература, разказа деканът на Юридическия факултет проф. д-р Дарина Зиновиева. Със съдействието на испанския академик от 2013 г. в ПУ „Паисий Хилендарски“ се изучава дисциплината „Римско публично право“.

За събитието пристигна семейството на изтъкнатия академик, представители на посолството на Испания у нас, председателите на съдилища и прокуратури в Пловдив, както и председателят на адвокатската колегия в Пловдив адв. Владимир Златев.
Още от категорията

Паркомястото в "Централен" удари 100 лева на месец

110 лева месечна такса с ДДС достигна мястото за паркиране по време на търг в район „Централен“. Участваха двама кандидати, като стъпката за наддаване бе 5 лв., а началната цена - 20 лева с ДДС за месец.  Според кмета на района Георги Стаменов достигнатата цена за паркомясто е пазарна. През последните години се изградиха много нови паркоместа,..

публикувано на 23.09.21 в 15:58

Заболеваемостта пада от 300 на 277 на 100 хиляди души

241 нови случаи на COVID-19 са регистрирани в Пловдивска област за изминалите 48 часа, като за днес те са 74. Според данните на РЗИ заболеваемостта е спаднала от над 300 до 277 души на 100 хиляди население. В същото време плавно се увеличава броят на заразените медици и учители. За изминалите два дни с инфекция са четирима лекари,..

публикувано на 23.09.21 в 15:40

Сметището в Цалапица и Екозавода в Шишманци са с изчерпан капацитет

Да бъде изградена трета клетка на Депото за отпадъци в Шишманци реши Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив. За целта ще бъде създаден общ фонд, в който да участват още 8  общини - Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Раковски и Брезово. Целта е да се инвестират средства в поддръжката на депото в Цалапица..

публикувано на 23.09.21 в 14:56

Граждански комитет "сръчква" общината за въздуха в Пловдив

Граждански комитет ще съдейства и следи за това как община Пловдив изпълнява решението на ВКС за чистотата на въздуха. На 22 юли магистратите постановиха  в едногодишен срок  местната администрация и РИОСВ „да предприемат ефективни действия за опазване на околната среда, като осигурят допустимите нива на фини прахови частици в атмосферния въздух на..

публикувано на 23.09.21 в 14:19

4 часа прелезите по "Копривщица" и Пещерско шосе останаха блокирани

Отстранен е проблемът с кабелите на Гара Пловдив, заради който тази сутрин в 8 часа бариерите на ЖП прелезите  на Копривщица и Пещерско шосе останаха спуснати и блокираха автомобилния трафик.  Аварията е била отстранена към 12 часа, съобщи за Радио Пловдив Иван Бакалски, ръководител на проекта за модернизация на ЖП пътя Пловдив-Бургас...

обновено на 23.09.21 в 14:07