Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наситен културен календар за днес

Валери Ценов открива изложба живопис в галерия „Аспект”. В  първия от трите цикъла- „Антични морета”, художникът продължава една дълго вълнуваща го тема – античността, древните народи и култури, техните митове и легенди. В цикъла „Тайни градини” се опитва да пренесе върху платното своето разбиране за вътрешното пространство на всеки човек, което е своеобразна смесица от спомени, мечти и блянове, свързани с природата. В  третата група картини са  женските образи. 

Изложба „Трансформации” ще бъде открита тази вечер  в Центъра за визуално и мултисензорно изкуство. Авторите се обръщат към природата  като феномен  и човека, които са в  постоянен процес на развитие и трансформация, като са оставили околната среда да  им въздейства в най - чистата си форма.

Изложба  на Николай Кучков ще се открие в галерия „Дяков”. В нея авторът интерпретира  артефакти  от  гръко-римския пантеон на  Филипопол. Регионален етнографски музей Пловдив представя уникалната ескпозиция „Съкровищата на „Сурп Кеворк”. В изложба са събрани уникални предмети от ХVІ-ти до началото на ХХ-ти век - църковна утвар, настолни и нагръдни кръстове, потири, мирохранителници и мощехранителници, свещенически колани, стари ръкописни евангелия, султанският ферман за строежа на църквата и много други. Всичко е плод на изкусната работа на арменските майстори-златари. 

И още една покана: Васко Кръпката и Подуене блус бенд започват от Пловдив националното си турне по случай 25-години на сцената. Първият концерт е тази вечер на Лятно кино „Орфей“.


Още от категорията

РЗИ–Пловдив осигурява ваксинирането в Южна България

На заседание на Министерски съвет днес е приет  Националният план за ваксиниране срещу Covid-19 . Това съобщи на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. Планът е разработен от специалисти от Министерство на здравеопазването, РЗИ, БЛС, Фармацевтичния съюз. Използвани са указанията на Световната здравна организация, планове на страни от..

обновено на 04.12.20 в 13:33

За Никулден кметове раздадоха 120 кг риба в Първенец

120 килограма риба раздадоха в навечерието на Никулден кметове на община Родопи и на село Първенец Павел Михайлов и Ренета Плевнелиева. Всеки желаещ получи риба скумрия и питка, която беше предоставена от кметовете при спазването на всички противоепидемични мерки. Преди това ритуалната храна беше осветена за здраве, успех и благополучие..

публикувано на 04.12.20 в 13:28

Коледните и фермерските пазари с апел към община Пловдив за отварянето им

Открито писмо срещу забраната за работа на фермерските и коледните пазари в Пловдив изпратиха до местната власт и здравното министерство организаторите им. В него те заявяват, че се прилага двоен стантадрат  между действащите общински пазари и Руския пазар и затворените заради коронавируса Коледни базари в Капана, на занаятите, както и фермерските..

публикувано на 04.12.20 в 13:12
Дневен център за подкрепа на лица с увреждания в Пловдив

В Пловдив отвори врати Дневен център за хора с увреждания

В бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи “Рада Киркович“ в Пловдив, днес официално отвори врати  Дневен център за подкрепа на хора с увреждания, в това число – с множествено такива. Той се намира на първия етаж на бившия социален дом и в него освен дневни и почасови грижи, се предлага и иновативната за страната ни услуга - заместваща грижа...

публикувано на 04.12.20 в 12:52

Проверяват търговците на риба в Пазарджик

В Пазарджик се извършват масирани проверки по магазините и складовете за продажба на риба. В екипите са включени и служители на полицията , които следят за струпването на хора, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Петко Митев: "Особено внимание ще се обърне и на това дали тези обекти са регистрирани и дали рибата,..

публикувано на 04.12.20 в 11:20