Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Календар на ЛР - Трибулус терестрис /Бабини зъби/

Трибулус терестрис е едногодишно растение, което е известно в традиционната българска медицина с името "Бабини зъби". В литературата са описани около 25 народни наименования набилката в различните крайща на България. 

Бабините зъби са разпространена билка в Европа и Азия. Растението е топлолюбиво и вирее по песъчливи и каменисти места, край пътищата и като плевел в лозята и окопните култури. У нас компактни находища Бабини зъби се срещат в Южна България и по Черноморието - Пловдивския и Пазарджишкия край, около Симеоновград и Харманли. 2/3 от всички находища са в Пловдивския регион - Садово, Катуница, Първомай.

За лечебни цели се използва надземната част на билката – стръкове и цели растения с цветове, листа и плодове. Там се натрупват стероидни сапунини, които правят растението лечебно – разказва Иванка Семерджиева, главен асистент в Аграрния университет в Пловдив с докторска дисертация на тема „Биологично и фитохимично проучване на Трибулус терестрис в Горнотракийска низина, флористичен район на България”:

Билката се бере през юли, август и септември, според климатичните условия през годината. За да се съхранят популациите, се спазва основен принцип – събират се до две трети от наличните в находището запаси, останалото е за възстановяване на самата популация.

Както всички билки, и Бабините зъби се събират далеч от оживени пътища, населени места и индустриални зони. Там са подложени на замърсяване и не само губят лечебното си действие, но натрупват токсични вещества. Иванка Семерджиева е категорична, около магистрали, в близост до населени места,  битови отпадъци, около жп релсов път, гари въобще не бива да се събира суровината от Бабини зъби. Брането им изисква специфични условия.

Билката се суши в проветриви помещения – споделя опита си Иван Узунов, собственик на пункт за изкупуване на билки в село Асен, близо до Павел баня:

Българската суровина от Бабини зъби в една голяма част се преработва в България. Средно годишно преработката достига до близо 100 - 150 тона. Цената за килограм суровина варира от 80 стотинки до един лев и 40 стотинки, според добивите през годината. Отглеждането на Бабини зъби може да създаде работни места и да се превърне в поминък за много хора.

„Тази билка много широко е използвана за стимулиране на мъжката потентност. Може да се използва и от жени ...  повлиява нивото на лошия холестерол в организма”, обяснява за лечебните действия на Бабините зъби  магистър-фармацевтът Димитър Пенков, преподавател в Медицинския университет в Пловдив, специалност „Технология на лекарствата и биофармация”. По думите му лечебните свойства на растящите у нас Бабини зъби са в пъти по- големи в сравнение с азиатските. 

Доц. Мария Крачанова, ръководител на Лабораторията по биологично-активни вещества в пловдивския филиал на Института по органична химия към БАН допълва, че билката може да се употребява при невралгии, при мигрени, при проблеми с нервната система, при спазми на стомаха, червата, на жлъчните пътища.

Бъдещето е свързано с развитие на българската икономика чрез осигуряването на работни места за преработка на билковите суровини. Така се получава по – висока печалба, защото добавената сотйност за страната ни е много по-голяма от износа на краен продукт, а не на суровини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

13 са най- търгуваните билки в Пловдивско през 2015 година

България е единствената страна в ЕС, която има специален закон за лечебните растения. Той ни е необходим, защото само ние събираме билки от дивата природа и то в огромни количества, 90 на сто от които заминават за чужбина.  Това национално богатство, което дава поминък на повече от 300 хиляди души, трябва да се ползва разумно и устойчиво, за..

публикувано на 06.03.16 в 09:11

Култивиране на салвия

Незаслужено забравена, салвията е уникално лечебно растение, добре известно на древните лечители. Народна мъдрост гласи, че ако имаш салвия у дома, не ти трябва лекар. Позната у нас като градински чай, през последните години салвията набира скорост в култивираното отглеждане заради значителното й търсене на вътрешния и външния пазар...

публикувано на 06.03.16 в 09:05

Камшик или Агримония - отличен пролетен тоник

В България има една билка, за която  старите билкари казват, че лекува 100 болести. Някъде дори я наричат царицата на билките. Говорим за Камшик  или Агримония, както е латинското й име.  Тя не е сред многотонажните билки и не се изнася в големи количества в чужбина,но заради лечебните си качества  в народната ни медицина  има широко приложение...

публикувано на 06.03.16 в 08:48

Събиране, преработка и реализация на кори от дървета и храсти

На прага между зимата и пролетта природата все още изглежда не съвсем събудена. Но това е само на повърхността. Движението на сокове и хранителни вещества в  стволовете и клоните на дървета и храсти вече започна. С него и периодът на събиране на кори -  първата дейност от годишния календар на ползване на лечебните видове, за която повече ще научитев..

публикувано на 26.02.16 в 12:22

Култивиране на Бабини зъби – приносът на българските учени

Трибулус Терестрис, или Бабини зъби, е пример за лечебно растение, от което се търсят много големи количества. Разрастването на обема на неговата преработка води до ресурсен дефицит, а често видът се унищожава и при общата борба с плевелите. Култивираното отглеждане на Бабините зъби е начин за опазването му в природата. Значим е и икономическият..

публикувано на 23.02.16 в 15:09