Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските огнеборци честват на 14 септември професионалния си празник

14 септември е и професионалният празник на българските огнеборци. Отбелязва се годишнината от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато на практика се поставя началото на организираното пожарно дело у нас. 

В столицата честването ще започне с церемония по полагането на венци пред паметника на Незнайния войн. Ще присъстват ръководствата на МВР и на противопожарната служба. 

След официалната церемония ще бъде представена най-новата противопожарна и специална техника, купена с европейски средства.

Първият събор (конгрес) на пожарните командири е проведен в София, от 14 до 18 септември 1905 г. Делегати на конгреса са пожарните командири от Варна, Бургас, Пазарджик, Търново, Враца, Нова Загора, Стара Загора, Сливен, Русе, Берковица, Плевен, Ловеч, Шумен.

Вторият събор на пожарните командири се провежда през август 1906 г. в Пловдив. Делегатите настояват Народното събрание да приеме Закон за уредбата на пожарните команди, по подобие на Закона за полицията. Решение на втория събор е и въвеждането на единно униформено облекло.

Първият Закон за противопожарна защита става факт едва на 20.03.1946 г., последван от серия нормативни актове, които определят дейностите на служителите от противопожарната охрана.

През 1995г. с решение на Министерския съвет на Р.България датата 14 септември е обявена за Професионален празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- МВР, с което се възстановява традицията, от взетото решение на Първия пожарникарски събор, тази дата да се отбелязва като празник на пожарникарите в страната.

Първите пожарникарски съоръжения пристигат в София от Виена през 1879 г. Представляват три ръчни помпи, 14-метрова стълба, каски и брадвички. Впоследствие носимите ръчни помпи са заменени с возими конни. Затова към градската пожарна се числели и коне. 

Електрическите звънци като сигнал за тревога са въведени през 1896 г. С шлангове и брезенти пожарникарите се оборудват в зората на ХХ век.
През 1925 г. е поставен на дежурство първият за София противопожарен автомобил RENAULT.
В сравнение с мъчително дългото чакане на конните впрягове, пожарните автомобили пристигат на мястото на пожара за броени минути.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Обявяват допълнителни места в ДГ "Каменица" в Пловдив

Допълнителни места са обявени за детска градина "Каменица", съобщават от община Пловдив.  В централната сграда е добавена една нова първа възрастова група за родените през 2021 година деца, които следва да постъпят в детската градина през новата 2024/2025 учебна година. На втория адрес на детското заведение на  ул. „Лъджене“ №13 за предстоящата..

публикувано на 25.04.24 в 09:31

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26