Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кампанията „Чети с мен” в цялата страна

| обновено на 28.09.14 в 13:15

Кампанията "Чети с мен", организирана от Министерството на културата и коалиция от партньори, и преминаваща под патронажа на президента Росен Плевнелиев, обхвана цялата страна. Освен централното събитие, което започна в 10.00 ч. в Борисовата градина в София, в още десетки градове в библиотеки и читалища, паркове и градини имаше паралелни масови четения. 

"Чети с мен" поставя началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, в нея ще се включат и известни лица от различни сфери на обществения живот - писатели, музиканти, артисти, художници, журналисти, спортисти и други. 

Идеята на Министерството на културата, Министерството на образованието и други  институции с професионално отношение към грамотността и четенето в Пловдив стартира в Цар Симеоновата градина. Представители на пловдивски издателства, писатели  и граждани, сред които и много деца дойдоха с книга в ръка, за да споделят откъс от любима книга.  С апел никога да не спират да четат, защото  знанието ни прави силни, директорът на НБ И”ван Вазов” Димитър Минев  даде старт на инициативата. 

Читалищата от област Смолян се включват с над 50 иновативни дейности в мащабното събите „Чети с мен“, по инициатива на Министерството на културата. Сред привлекателните и креатвин дейности са „Къщичка за книги”; " „Бабината библиотека”-размяна на книги и заглавия от любими автори на участниците в четенето. 

”Зелена библиотека”-четене на зелената поляна, ”Умната пейка”- в парка, желаещите оставят любима книга с послание и последвала обща среща за споделяне на впечатления. Четене на площадното пространство пред читалището, където всеки носи любима книга, а пишещите четат свои произведения. 

Регионалната библиотека „Николай Вранчев”, като водещ културен институт в областта инициира свои прояви, насочени към читатели от различни възрасти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02

Изложба на Яна Любенова във "Възраждане"

Галерия Възраждане" представя живописната изложба на Яна Любенова „Полет над света". Творбите са вдъхновени от видяното в различни държави. На всяка от тях е добавено водно конче, символизиращо свободния полет и разгръщане на потенциала.  Човек трябва да търси развитие и да не се бои от промяната, казва художничката.  Яна Любенова е завършила..

публикувано на 16.04.24 в 08:34

Изложба "Хляб наш насъщен"

Дружеството на пловдивските художници кани любителите на изкуството на изложбата на Вихра Григорова, която се открива под надслов „Хляб наш насъщен“ в галерията  на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.  Тя съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви..

публикувано на 16.04.24 в 07:41

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на  13.04.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите японски разкази.216 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2024. Реймон Кьоно. Упражнение по стил. 128 стр., ок. 3А, Фама +, 2024. Джон Кенеди Тул. Сговор на глупци. 632 стр., ок. 4А, Лист, 2024...

обновено на 15.04.24 в 17:11

Plovdiv Vibes отново ще радва пловдивчани за 10 дни

Фестивалът  Plovdiv Vibes ще резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства. Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия..

публикувано на 15.04.24 в 15:45