Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пловдив аплодира Райна Кабаиванска и нейните ученици

Райна Кабаиванска и певците от майсторския й клас в НБУ
Снимка: Радио Пловдив

Певците от майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска в Нов български университет събраха овациите на публиката в Античния театър на Пловдив. Техният концерт снощи беше част от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. На сцената на Античния театър те пяха оперни арии под акомпанимента на оркестъра на Софийската опера и балет с диригент Найден Тодоров. 

Райна Кабаиванска бе посрещната топло от публиката, която стана на крака, за да засвидетелства уважението и почитта си към таланта и духа на великата българска певица. Оперната прима благодари за радушния прием, като увери, че е щастлива да е в Пловдив и в пространството на Античния театър със своите ученици.

Радио ПловдивТя добави, че Пловдив й е особено близък, не само защото баща й е пловдивчанин. Звездата разказа, че свързва града с дядо си Начо, който е имал къща в Кършияка и е бил участник в руско-турската война. "Той беше бунтовник, с големи бели мустаци. Така че и аз имам славно пловдивско минало", пошегува се Райна Кабаиванска преди да представи своите ученици, който, както сама каза, води от целия свят, за да пеят в Пловдив.

Световноизвестната  оперна звезда е една от най-великите изпълнителки на вашето време. Сред многобройните и високи отличия са „Белини”, „Пучини”, Илика”, „Монтеверди”, „Viotti d,oro”, „Лоренцо Великолепни”, орден „Стара планина”, „Оскар за кариера” на международните награди за опера „Оскар”. 

Първите майсторски класове на певицата започват пред 1992г. близо до Торино. Оттогава тя разширява зоната на школата си по вокално и сценично изкуство по света. Заедно с Лучано Павароти и Мирела Френи, откриват музикална академия в Модена. През 2002г. учредява фонд, носещ нейното име в Нов български университет, който присъжда национални и международни стипендии за обучение на млади оперни изпълнители.  


Още от категорията

Започва номинирането за награда "Пловдив"

От 1 до 15 април ЗАПОЧВА НАБИРАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИЯ – НОМИНАЦИИ за удостояване с „Награда Пловдив“ на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или културен факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година или за цялостен принос...

публикувано на 31.03.20 в 16:23

"Извънредни мисли" - адаптация на ежедневието

Продължаваме срещите си в рубриката „Извънредни мисли“ - един поглед в интимния свят на всеки от участниците, с безкрайна  палитрата от емоции и тишини! Какво поражда вътре в нас времето и възможността да останем по-близо до себе си? Всеки от участниците в „Извънредни мисли“ ще отговори на три въпроса : Как се казвате и къде се намирате..

обновено на 31.03.20 в 15:34

"Извънредни мисли" - паузите раждат хармония

Обещахме ви палитра от емоции и тишини, обещахме ви неподправена откровеност и тя се случва. Забързани, до скоро неглижирахме онази част от същността си, която има нужда не от спешните задачи, не от трескавото тичане от план, в план! Спряхме изведнъж, огледахме се наоколо, където всичко сякаш е замряло ... Какво откриваме сега?? Откриваме ли..

публикувано на 31.03.20 в 14:37

Историческият музей в Пловдив с виртуална разходка

Стефан Шивачев , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив представи техните онлайн разходки в залите, и новите видеоуроци, които ще се правят по идея на Министерството на културата.  Г-н Шивачев информира, че на сайта на музея има меню „Виртуален музей“, и всеки може да се запознае с неговите възможности. Само преди няколко..

публикувано на 30.03.20 в 11:18

Преге - предаване за света на книгите, 28.03. - 03.04.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 28. 03. 2020г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ ( нови книги ) Пол Валери. Младата парка - том 2: Избрани произведения. 276 стр., ок. 4А, Гутенберг, 2020. Сол Белоу. Равелщайн. 192 стр., ок. 4А, Лист, 2020. Юкио Мишима. Морякът, комуто..

публикувано на 29.03.20 в 10:14