Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив аплодира Райна Кабаиванска и нейните ученици

Райна Кабаиванска и певците от майсторския й клас в НБУ
Снимка: Радио Пловдив

Певците от майсторския клас на оперната прима Райна Кабаиванска в Нов български университет събраха овациите на публиката в Античния театър на Пловдив. Техният концерт снощи беше част от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. На сцената на Античния театър те пяха оперни арии под акомпанимента на оркестъра на Софийската опера и балет с диригент Найден Тодоров. 

Райна Кабаиванска бе посрещната топло от публиката, която стана на крака, за да засвидетелства уважението и почитта си към таланта и духа на великата българска певица. Оперната прима благодари за радушния прием, като увери, че е щастлива да е в Пловдив и в пространството на Античния театър със своите ученици.

Радио ПловдивТя добави, че Пловдив й е особено близък, не само защото баща й е пловдивчанин. Звездата разказа, че свързва града с дядо си Начо, който е имал къща в Кършияка и е бил участник в руско-турската война. "Той беше бунтовник, с големи бели мустаци. Така че и аз имам славно пловдивско минало", пошегува се Райна Кабаиванска преди да представи своите ученици, който, както сама каза, води от целия свят, за да пеят в Пловдив.

Световноизвестната  оперна звезда е една от най-великите изпълнителки на вашето време. Сред многобройните и високи отличия са „Белини”, „Пучини”, Илика”, „Монтеверди”, „Viotti d,oro”, „Лоренцо Великолепни”, орден „Стара планина”, „Оскар за кариера” на международните награди за опера „Оскар”. 

Първите майсторски класове на певицата започват пред 1992г. близо до Торино. Оттогава тя разширява зоната на школата си по вокално и сценично изкуство по света. Заедно с Лучано Павароти и Мирела Френи, откриват музикална академия в Модена. През 2002г. учредява фонд, носещ нейното име в Нов български университет, който присъжда национални и международни стипендии за обучение на млади оперни изпълнители.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поетесата Светлана Николова представя "На раменете ми"

Поетесата Светлана Николова ще представи в Пловдив новата си стихосбирка „На раменете ми“ .  Премиерата е тази вечер в читалище „Възраждане“. Книгата е с печата на издателство „Изида“, като повечето стихотворения в нея са отличени с национални и международни награди. „ Бих искала да понеса на раменете си целия свят, но едва ли ще..

публикувано на 28.03.24 в 06:30

Концерт на лауреати на цигулкови конкурси

Тази вечер в Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков" - Пловдив ще се състои Концерт на лауреатите на цигулкови конкурси ученици в Републикански лицей „Чиприан Порумбеску“ в Кишинев, в класовете на проф. Галина Буйновски и Дария Буйновски. Началният часна изявата  е 18.00 ч. Участници  са: Щефан-Габриел Луце, Виктория..

обновено на 27.03.24 в 14:29

Откриват новия площад "Театрален" в Пловдив

Новият площад "Театрален" в Пловдив ще бъде официално открит днес, на Международния ден на театъра.  Тържеството ще започне в 12.00 часа в двора на Драматичния театър, където ще се съберат представители от всички артистични институции в града и ще започнат своето шествие по Главната улица.  Финалната точка е площадът между улиците „Лейди..

обновено на 27.03.24 в 10:35

Великите европейци - Пабло Пикасо

Истината е по-различна. Синият период е от картини, пълни с тъга и меланхолия – причина е самоубийството на близък приятел на Пабло. Розовият период пък отразява самотата на художника в един град, известен с тълпите по улиците и шумните компании по кръчмите. През 1907-ма, с прочутата си картина „Госпожиците от Авиньон”, Пикасо полага основите..

публикувано на 27.03.24 в 10:33

Премиера на "Обичай ме" в Родопския драматичен театър

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Международния ден на театъра  27 март с най-новата постановка в афиша си - „Обичай ме“, съобщиха от театъра. Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Най-поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е вплел в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени..

публикувано на 27.03.24 в 05:48