Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деветата "Киномания" в новия филмов център LUCKY- Дом на киното

 От 20-ти до 30-ти ноември КИНОМАНИЯ отново ще зарадва почитателите на качественото световно кино в града на тепетата. Тази година фестивалът ще се проведе в новия филмов център Lucky - Дом на киното (бившето“ЛъкиСинема”). В 11-те фестивални дни 9-то издание на Киномания Пловдив ще прожектира 30 заглавия. Прожекциите са с начален час 18.30 и 20.45, а в събота и неделя от 16.15. През двата киноуикенда ще бъдат показани и общо 7 детски филма - 3 анимационни и 4 игрални. Началото им е в 11 и 13 часа.

  Фестивалът в Пловдив се открива на 20 ноември в 18.30 часа с “Думи към боговете”. Девет истории на девет известни режисьора (сред които и Емир Кустурица) за вярата, религията и връзката между тях.

  В рубриката Фестивал на фестивалите можете да видите “Магия в полунощ” на един от най-добрите комедийни сценаристи и режисьори Уди Алън. Забавният и изтънчен романс с Колин Фърт и Ема Стоун разказва за популярен илюзионист, който трябва да разобличи медуимните способности на младата Софи, но влеченията на сърцето променят плановете му.

  Ал Пачино и Холи Хънтър са звездите в “Мангелхорн”. Ей Джей Мангелхорн е натурален философ, обладан от спомени за голямата любов, която е оставил да му се изплъзне. Надеждата за нея изглежда изгубена в миналото му, но животът е пълен с изненади и винаги има място за втори шанс.

  Цяла плеяда звезди и 11 световни режисьора ще изразят любовта си към бразилската столица с “Рио, обичам те”, вдъхновен от филмите “Париж, обичам те” и “Ню Йорк, обичам те”. Филмът ни среща с разнородни човешки съдби на фона на многообразния релеф на града.

  Темата за любовта продължава и с “Казанова вариации” по „Историята на моя живот“ от Джакомо Казанова и либретите на Лоренцо да Понте за оперите на Моцарт. Едно великолепно съчетание от кино, музика, театър, литература и история с участието на Джон Малкович и Фани Ардан.

  Смешен и проникновен в еднаква степен, “Хектор и търсенето на щастието” с неповторимия Жан Рено разказва за психиатър, който решава да предприеме епично пътешествие с цел да открие какво прави хората щастливи. За целта зарязва всичко и се гмурва в приключение, което ще го промени завинаги.

  На Киномания може да гледате и новото заглавие на добре познатия Алехандро Гонзалес Иняриту (21 грама, Вавилон, Бютифул). Само че “Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството” е по-скоро комедия, в която Майкъл Кийтън прави най-добрата си роля досега - тази на залязващ актьор, който прави всичко възможно да си даде нов старт.

  Визуално впечатляващ и драматургично изтънчен, вторият филм на Ралф Файнс “Невидимата жена” разказва за тайната връзка между Чарлс Дикенс и младата актриса Нели Търнан. Филмът разкрива деликатността на връзката между двамата: моралната дилема за писателя и безпътицата пред Нели, която е принудена да изживява любовта си тайно.

Рубриката Екранизациите представя “Госпожица Юлия” по романа на Аугуст Стриндберг и с участието на с Джесика Частейн и Колин Фарел. Привлекателната Джули, дъщеря на влиятелен англо-ирландски граф, успява да прелъсти прислужника на баща си Жан. Тайната им любовна връзка бързо се превръща в нещо сериозно, а фактът, че двамата са от различни социални прослойки не може да остане незабелязан.

  Второто заглавие в тази рубрика е “Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” - европейския вариант на Форест Гъмп. След дълъг живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом. Работата е там, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза и на 110-я си рожден ден той решава да избяга през прозореца на стаята си. Алан ще се върне в миналото и ще се срещне лично с най-знаменитите политически фигури по земното кълбо и навсякъде ще свърши по нещо „полезно“.

  Френското кино също има три силни предложения за киноманите. “Облаците на Силс Мария” с Жюлиет Бинош е привидно обикновен разказ, но чудесните диалози и почти мистериозна режисура го правят достоен за сравнение с енигматичния „Мълхоланд Драйв“ на Дейвид Линч.

  Одри Тоту пък ще радва с играта си в “Китайски пъзел”. Историята разказва за 40-годишен баща на две деца, който решава да последва тях и майка им в Ню Йорк. Това се оказва и началото на приключение, което ще го промени напълно.

  Бертран Бонело предлага изискан поглед към желанието и творческия импулс в "Истинският Сен Лоран" - едно от най-въздействащите френски кинозаглавия на 2014 г. Филмът е съсредоточен върху периода, белязал срещата на известния дизайнер с едно свободомислещо десетилетие и влиянието, което си оказват взаимно.

  Киното чудесно се съчетава с кулинарното изкуство в рубриката Кулинарно кино. “Майстор-готвач” със Скарлет Йонахсон и Дъстин Хофман разказва за готвач, който напуска работата си в популярен ресторант в Лос Анджелис и отива в Маями, където купува фургон за храна, за да възпламени отново не само страстта си към готвенето, но и вкуса си към живота и любовта. Във “Вкусният път към любовта” кулинарният журналист Оливър Бърн най-неочаквано ще намери съставките на истинската любов.

  Специалните предложения тази година са два български филма - “Потъването на Созопол” с Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев и Васил Гюров, и “Чуй”, документален филм за радио ”Свободна Европа”.

  В рубриката Музиката може да видите “Би Би Кинг: Животът на Райли” - уникален документ за едно истинско американско съкровище. Другото заглавие, което ще заинтригува меломаните е “Джеймс Браун: Soul Brother № 1” - великолепен музикален филм за соул легендата, който проследява целия му живот със звездните моменти и трудностите.

  Новият филм на Сузане Биер “Серена” и адаптацията по романа на Анди Мълиган “Измет” са част от програмата на Киномания в София, но в Lucky Дом на киното ще бъдат показани от 8 декември, веднага след Златният Ритон - фестивалът за документално и анимационно кино (1-7 декември).

Вечни детски класики ще радват малчуганите по време на Киномания 2014. 3 анимационни и 4 игрални филма, сред които „Емил от Льонеберя“, „Пинокио“, „Мумините на Ривиерата“ и хитовият „Петсън и Финдъс“ са част от изненадите на фестивала. Шест от седемте заглавия са дублирани на български език.

  Билети за Киномания ще се продават на касата в LUCKY Дом на киното от 16.30 часа на 19-ти ноември (сряда) на цени от 6 лв (карта за 3 филма - 15 лв). Детските заглавия ще са на 2лв за деца и 4 лв за възрастни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36