Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Москов наруши много закони

| обновено на 10.12.14 в 10:56

От ДПС поискаха оставката на здравния министър Петър Москов, заради неговата позиция, че линейки не трябва да влизат в ромските махали, докато не се гарантира сигурността на лекарите. Москов се извини, но в същото време е категоричен, че няма държава в ромските квартали. Допълваме още една гледна точка - тази на доцент Алексей Пампоров, социолог от Института по социология към БАН.


Доц. Пампоров, лично вие как виждате този казус, който се създаде през последните дни? Повод разбира се стана поредното нападение над лекарски екипи от Спешната помощ. Защо се случва това?
 

Алексей Пампоров: Има няколко казуса в тази ситуация. Може да се каже, че от една страна министъра е прав, той е прав дотолкова доколкото в ситуация на маргинализирано живеене, често пъти се наблюдава такова агресивно поведение. От друга страна обаче министърът наистина наруши доста множество закони със своето изказване и неговата позиция е неприемлива и недопустима и той действително следва да се извини за това, което каза. Има огромен проблем в неговото изказване, защото то показва, че Спешна помощ осъществява етническо профилиране. На какво основание той твърди, че има такива данни за такъв дял и за такъв брой нападения? Значи събирането на такива данни само по себе си нарушава закона и не би трябвало Спешна помощ и дори полицията да го прави. Аз разбирам, че има случаи в една махала, но не може да се стигматизира цяла общност и не може да се отказва достъп до здравеопазване.

Р. П.: А как ви изглежда ситуация, в която лекарски екипи са тормозени по този начин, още повече, че те отиват на адрес, за да помогнат за решаването на даден медицински проблем, вместо това те получават, образно казано, юмруци в лицето?

А. П.: Значи безспорно, безспорно трябва да се осигури защита на лекарите. За това нещо спор няма. Факт е,  че по места например има много добре изработени механизми в някои общини. Там, където има здравни медиатори в някои от кварталите често пъти механизмът е такъв, че лицата, които имат нужда от спешна медицинска помощ звънят на здравния медиатор и той от своя страна вика линейка. Така е гарантирано, че няма фалшив сигнал, че няма злоупотреба, че наистина има необходимост.

Р. П.: Къде се прави това, имате ли представа2

А. П.: Да, примерно в Стара Загора в кв. „Лозенец”, на различни места в страната. Здравни медиатори има над 100 човека в страната и на повечето места, където има здравни медиатори често пъти се работи по такъв механизъм и той е изключително успешен. Така че няма нужда да се овластяват местни феодали, за феодализиране на ромските махали – това просто е недопустимо като идея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38