Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Каба гайдите ще огласят Роженските поляни след мълчание от 9 години

| обновено на 16.01.15 в 17:23

След 9-годишно прекъсване съборът на Рожен се възражда.

Той ще се проведе през месец юли от 17-и до 19-и. На красивите Роженски поляни ще има Събор на народното творчество и животновъдството. Чрез публично-частно партньорство с община Смолян, съборът "Рожен" ще се възкреси и надгради с ново съдържание и акценти, каза кметът на Смолян Николай Мелемов.

Програмата на новия събор предвижда фолклорен конкурс "Рожен", традиционни занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Ще има изложение на продукти произведени във ферми, биохрани, кулинарни шоута и чевермета, конни атракции и народно веселие. 

Искаме да запазим тази българска традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред, коментира Мелемов и допълни, че очакваните посетители на събора ще са над 250 000 души.


Още от категорията

Цветана Манева в огледалото на „Тя, Цветана Манева“

Книгата „Тя, Цветана Манева“ на Яна Борисова и Георги Тошев ще бъде представена тази вечер в рамките на Сцена на кръстопът. Георги Тошев признава, че е писал тази книга години. „Книгата „Тя, Цветана Манева“ ми отне повече 5-6 години, защото работата върху нея изискваше много добра подготовка. Още от самото начало госпожа Манева не искаше да..

публикувано на 16.09.21 в 14:50

Инициатива в подкрепа на ударните инструменти

Една спешна инициатива на ученици и преподаватели от класовете по ударни инструменти на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, която касае успешното развитие на младите музиканти - За обучението по ударни инструменти е необходимо закупуването на маримба – един от основните инструменти за изучаването на тази специалност.  От 2018 година,..

обновено на 16.09.21 в 14:21

Художникът Здравко Палазов представя „Завръщане“

На 16-ти септември, галерия „Артистика“ в Пловдив, открива есен 2021-ва, с изложбата „Завръщане“, на живописеца Здравко Палазов. Отриването на изложбата е от 18:30 часа. Художникът ще бъде представен от Иван Гранитски, член-кореспондент на БАН, журналист, поет, редактор, критик, публицист, издател и обществено активна личност. Здравко..

обновено на 16.09.21 в 13:01

Звездната Katatonia излиза утре вечер на Античния театър

Предстои едно от най-големите рок шоута за тази година, не само за Пловдив, а и за България. На 17-и вечерта Античния театър в Пловдив ще разтърси една от най-популярните прогресив метъл банди на цяла Европа - шведите КАТАТОНИЯ. Започнали са като много тежка метъл група, но поне от 15 години насам променят стила към много по-мелодичен и много..

публикувано на 16.09.21 в 10:13

Сцена на кръстопът: Цветана Манева и пиеса от Оскар Уайлд

Спектакълът на Театър „Българска армия“- София „Жена без значение“ от Оскар Уайлд ще бъде представен в рамките на продължаващия Есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Пиесата блести с плътни комедийни образи и ненадминатото остроумие на Уайлд, превърнало се в негова запазена марка. Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. В..

публикувано на 16.09.21 в 09:16