Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Награждават пловдивските отличници в "Цветна олимпиада"

Образователната инициатива „Цветна олимпиада“награждава 37 пловдивски отличници от 9 училища, сред които професионални, езикови и частни гимназии. Средношколците  са  премерили знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии, обясни Вили Минчева от Сдружение „България си ти!“. 

Олимпиадата се проведе през месец януари в областите Пловдив, Хасково, Кърджали, Стара Загора и Смолян, а наградените днес ще се състезават на следващия областен кръг, след което трябва да издържат и онлайн тест.

Съревнованието в интернет ще е в началото на април като в рамките на 1 час всеки ще покаже знанията си в различни дисциплини. На база на резултатите ще  бъдат избрани най-добрите 20 ученици от всички дисциплини. Като финалисти, те ще положат писмен изпит в София и най-добрите 5-ма ще бъдат специално наградени, обясни Вили Минчева.

„Цветна олимпиада“ е съревнование между ученици в горен гурс по основните изучавани дисциплини - български език и литература, езици, математика и информационни технологии. Организаторите от Сдружение „България си ти” съобщават, че проявата през настоящата учебна година ще обхване всички области в страната.

„Цветна олимпиада“ тази година е и в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН и Националния дворец на децата. Тя се осъществява със съдействието на РИО на МОН и в партньорство с Българската академия на науките, Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература.


Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 16 - 22 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 1 6. 01. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Велимир Хлебников. Творения. 707 стр., ок. 7А, Факел експерс, 2020. Джордж Оруел. Глътка въздух. 304 стр., ок. 3А, Клъг, 2020. Жав Оризе. Къщата на Ламартин и други текстове. 38 стр., А, Нов..

публикувано на 18.01.21 в 09:45

Най-малките влизат без билет в Природонаучния музей

И тази събота и неделя  всички децата на възраст до 7 години могат да посетят безплатно Природонаучния музей в Пловдив .  Те ще могат да участват в ателиета за оцветяване и подреждане на пъзели с  животни, да видят рибите в най-богатия аквариум в страната и да се докоснат до екзотичния свят на влечугите и земноводните в терариума...

публикувано на 16.01.21 в 10:41

Два пъти за ден играят "Лешникотрошачката" в Пловдив

Балетният спектакъл „Лешникотрошачката“ се играе днес от 11 и 16 часа  в  Дома на културата "Борис Христов".   Хореографията по музиката на Чайковски е дело на директора на балет „Арабеск” Боряна Сечанова. Художникът Иван Токаджиев й помага като превръща сцената в бяла приказка с над 500 метра тюл.  В „Лешникотрошачката” се включва и..

публикувано на 16.01.21 в 10:37

Пазарджишката библиотека е с нов сайт

Регионалната библиотека в Пазарджик вече има нов сайт, разработен от Министерството на културата.  Проектът е със заглавие "Развитие на регионалните дейности чрез създаване на единна информационна система с обединена интернет страница".  Новият сайт е по-динамичен и с възможност да се полза чрез различни мобилни устройства. Това ще спести на..

публикувано на 16.01.21 в 10:29

"Извънредни мисли" - под шапката на Ковид

Изпод шапката на Kовид19 току се прокрадват някои и  други наболели проблеми, но сухата длан на страха бързо ги плесва, и те се прибират обратно, прилежно завити в одеалото на пандемията... „Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна! Какво поражда вътре в нас времето и..

обновено на 15.01.21 в 16:26