Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оуууу, глобите на КФН срещу медии не помагат на свободата на словото

Журналисти от различни печатни и електронни издания се събраха в понеделник пред сградата на Народното събрание в знак на протест срещу опитите на Комисията за финансов надзор  да упражнява цензура, налагайки колосални глоби на някои медии.

Става въпрос за решението на комисията да санкционира издателската група "Икономедиа"  със 150 000 лева заради твърдение, че фирмите "Водстрой 98" АД и "Промишлено строителство холдинг" АД са свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски. От своя страна КФН обявява твърдението за невярно, тъй като не фигурирало в декларацията на Пеевски пред Сметната палата. Отделно от това "Икономедиа" бе глобена с още 10 000 лева за отказ на журналисти да разкрият източниците си, стоящи зад въпросната информация. 


Границите на свободата на словото се поставят от самите медии. Има сериозен проблем със свободата на словото, когато собствениците, се намесят в редакционната политика, коментира пред Радио Пловдив председателят на СЕМ Георги Лозанов. По думите му, при нас даже е създадено усещането, че това е нормално.  


Години наред говорим за публичност на собствеността на медиите, но това е много трудна задача, дори да се намери законодателна формула, коментира Георги Лозанов като обясни, че има практики, в които истинският собственик остава прикрит от друго лице.  


Според него въпросът с финансирането на медиите е фундаментален. В България ситуацията може да се промени само, ако бъде изработено качествено ново законодателство, но се съмнявам, че има капацитет за това, каза председателят на СЕМ. 


Властите нямат правно основание да искат медиите да разкриват източниците си, коментира още Лозанов. Много ми се иска КФН да не се намесва в медийната политика, коментира председателят на СЕМ. 


 Медийните войни доведоха страната ни до непрестижното последно място в класацията за свобода на словото, смята още Лозанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18