Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Всеки превод от китайски е вълшебство

Той е на 42 и е роден в Пловдив. Петко Хинов е китаистът, който тази година получи наградата „Христо Г. Данов” за превод. Той преведе от старокитайски  романа „Сън в алени покои“ на Цао Сюецин от XVIII век . 

По обем произведението е приблизително два пъти по-голямо от „Война и мир“ на Л. Н. Толстой, по значимост го определят за „Роман на хилядолетието“.

Петко Хинов е завършил Пловдивската английска гимназия, "Китайска филология" в СУ, с втора специалност "Румънска филология". Преводач от английски, руски, румънски, китайски, сръбски и църковнославянски език на български език.

Живял е в Китай, където преподава английски език. Женен за Сяо Ли, с която имат прекрасно семейство и две малки деца - днес живеят на село в България. Той работи и казва, че България е втора родина за китайската му съпруга, и че тя я обича, като първа. Пишат съвместно книга, и са я нарекли „Преживяното в Китай”.

Интервюто на Живка Танчева с Петко Хинов започва от наградата „Христо Г. Данов”, с отговора на въпроса: „Къде е това отличие в личната класация на събития за преводача?”


Още от категорията
Араповски манастир

Православната църква почита Света Неделя

Днес  Православната църква почита паметта на Света Великомъченица Неделя.  О т 9:00 часа пловдивският митрополит Николай възглавявя архиерейска света Литургия в Араповския манастир, чийто патрон е светицата.  В същия час в пловдивския храм храм „Св. вмчца Неделя“ тържествена литургия отслужва Знеполският епископ Арсений. В Смолян с тържествена..

обновено на 07.07.20 в 11:38

Сопот отбелязва на 9 юли 170 години от рождението на Вазов

Сопот отбелязва с поредица събития 170 години от рождението на Иван Вазов . Повече научаваме от интервюто с кмета на града Деян Дойнов. Той обясни, че ще се постараят да няма  струпване на хора по време на тържествата на 9 юли, които започват от 10 часа в родния град на Патриарха на българската литература. В празничния ден ще има церемонии в..

публикувано на 07.07.20 в 10:55

Бургаски художник гостува на Пловдив с изложба "Център"

Изложба живопис наречена "Център" на  Николай Ангелов – Гари ще бъде открита тази вечер на 7 юли  в галерия Възраждане в Стария град.  В 18:00 ч. в двора на галерията Краси Алексиева ще приветства гостите, ше представи автора и изложбата, която ще продължи до 28.07.2020 г.  "Новата изложба на Гари е много разнообразна и като рисувателни техники и..

публикувано на 07.07.20 в 07:18

Библиотеки обогатяват фондовете си с държавно финансиране

Четити обществени библиотеки в областите Пловдив и Пазарджик ще получат средства от Министерството на културата за обогатяване на фондовете си с книги и информационни източници по програма “Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност”. Резултатите от първата й конкурсна сесия бяха обявени днес и сред 36-те одобрени..

публикувано на 06.07.20 в 13:44

Пловдив се сбогува с Пенка Калинкова

Днес Пловдив изпрати в последния й път нашата колежка и бивш директор на Радио Пловдив, известната журналистка и театровед Пенка Калинкова.  Множество нейни приятели и близки, хора на духа, изкуството и културата, дойдоха в храма "Свети Архангел Михаил" на Централни гробища, за да си вземат последно сбогом с емблематичната за града журналистка и..

обновено на 06.07.20 в 13:33