Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки превод от китайски е вълшебство

Той е на 42 и е роден в Пловдив. Петко Хинов е китаистът, който тази година получи наградата „Христо Г. Данов” за превод. Той преведе от старокитайски  романа „Сън в алени покои“ на Цао Сюецин от XVIII век . 

По обем произведението е приблизително два пъти по-голямо от „Война и мир“ на Л. Н. Толстой, по значимост го определят за „Роман на хилядолетието“.

Петко Хинов е завършил Пловдивската английска гимназия, "Китайска филология" в СУ, с втора специалност "Румънска филология". Преводач от английски, руски, румънски, китайски, сръбски и църковнославянски език на български език.

Живял е в Китай, където преподава английски език. Женен за Сяо Ли, с която имат прекрасно семейство и две малки деца - днес живеят на село в България. Той работи и казва, че България е втора родина за китайската му съпруга, и че тя я обича, като първа. Пишат съвместно книга, и са я нарекли „Преживяното в Китай”.

Интервюто на Живка Танчева с Петко Хинов започва от наградата „Христо Г. Данов”, с отговора на въпроса: „Къде е това отличие в личната класация на събития за преводача?”


Още от категорията

Албенис и Пиацола под пръстите на виртуозния Калоян Куманов

„100 години Пиацола“ е концерт, който ще представи музика от гениалния композитор, в интерпретации на не по-малко талантливите Зорница Иларионова - цигулка, Калоян Куманов - акордеон и Ралица Ботева - пиано. Триото подготвя програмата си с много емоция, и ще я представи пред пловдивската публика на сцената на Етнографски музей. Музикантите..

обновено на 17.05.21 в 14:21

Преге - предаване за света на книгите, 15 - 21 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15 .05. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Стоян Михайловски. Книга за българския народ. 132 стр., ок. 2А, Българска история, 2021. Олдъс Хъксли. Остров. 366 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2021. Елизабет Страут. Олив Китридж. 424 стр., 4А, Кръг,..

публикувано на 17.05.21 в 12:07

Георги Господинов с голямата награда на фестивала "Орфей"

Георги Господинов е носителят на Голямата награда на Международния поетичен фестивал „Орфей Пловдив 2021“. Отличието се връчва за изключителен принос към поезията.  В 4-годишната история на форума то се присъжда за втори път, като първият му носител е Златомир Златанов. Един от организаторите на „Орфей“ Антон Баев с мотива: "Ако Златомир..

обновено на 17.05.21 в 11:19

За смелостта на поезията трябва да се говори

"Смелостта на поезията е нещо, за което трябва да се говори. И тя е в това, че се изправяш срещу смъртта, срещу собствената си смърт. Защото писането е писане срещу собствената си смърт".  Това сподели за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив Георги Господинов, носител на Голямата награда на Международния фестивал за  поезия „Орфей..

публикувано на 17.05.21 в 10:11

В "Срещите" разговор за паметта, творците и пловдивската бохема

Тази събота в „Срещите” - един разговор с проф. Аксиния Джурова за паметта, за света на творците, за пловдивската бохема и пловдивската школа в изобразителното изкуство. Разговаряме по седемтомника на проф. Джурова „Изчезващата памет. Срещи по пътя”. Слушайте ни, ще бъде интересно!

обновено на 15.05.21 в 08:49