Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хубаво е хората да се срещат

Маргарет Ангучия от Уганда и Милена Кацарска от ПУ

Маргарет Ангучия от Уганда и Милена Кацарска от ПУ  са специални гости в студиото на Радио Пловдив.

 Те са от участниците от четири континента, които  участват в Балканското лятно училище, организирано от  етнолозите от ПУ „Паисий Хилендарски“ и международната мрежа CEDAR, започнало  на  26 юли  и ще продължи до 8 август в Пловдив и в родопските села Загражден и Давидково. 

Маргарет  Ангучия е провеждала  две летни училища в Уганда - държава в централната част от Източна Африка, в която съжителстват много етноси. Населението е 34 милиона, от които 80 процента са християни - католици и протестанти. 

В първото проведено от нея лятно училище  в Уганда под надслов "Академия на мира", темата е била етническите характеристики и многобразие, а на второто- бежанците. В Уганда има 200 хиляди бежанци, които идват от Южен Судан, Конго, Руанда, Сомалия. 

В България и Пловдив е за първи път. Изненадана е от горещините у нас. И очаква с интерес участитето си в Балканското лятно училище. Вярва, че различието е част от нас и трябва да се научим да бъдем един до друг. Хубаво е хората да се срещат. 

Балканското лятно училище дава възможност  хората да се срещат и живеят заедно и да задават въпроси. Светът е интересно място. Така определя значимостта на Лятното училище   Милена Кацарска от ПУ.

Темата на Балканското лятно училище т.г. е „Религиозната конверсия и границите на общността“.   Участниците и лекторите са  от държави от четири континента. 

Изборът на Пловдив и Родопите не е случаен. Той е продиктуван от културната и религиозната специфика на региона. А целта е  практическо наблюдение и изследване на етнорелигиозните характеристики на общностите, населяващи Балканите и Европа.

Разговорът с Маргарет Ангучия и Милена Кацарска е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25

Сборникът с разкази "Баба" събира респект и благодарност

На книжния пазар излезе сборникът с разкази "Баба". Той ще бъде представен  от Кремена Димитрова  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Книгата включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби. Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред..

публикувано на 25.04.24 в 08:01

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13