Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има производство от слънчеви паркове през нощта

Заради новото ценово решение на КЕВР, в което се изравнява размерът на добавката „задължение към обществото” за бизнеса и домакинствата, работодателските организации поискаха  нови законодателни промени, които да ограничат включването на нови електроцентрали на преференциални цени, и заплашиха с искане на оставки и нови, по-силни протести.

Премиерът Борисов отговори, че по-високите цени на тока за бизнеса пък няма да доведат до вдигане на цените на основните хранителни продукти.

Инж. Александър Загоров, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа"  с позиция как преминаха на страната на бизнеса, когато става въпрос за цената на тока.

Александър Загоров: Нека да обяснява съвсем накратко – всичко започва от кризата в енергетиката. Енергетиката на практика е в колапс. Там финансовите потоци текат по отчайващ начин, защото не се вижда бъдеще и пролука. Увеличаването на цената на тока дали за индустрията, дали за бита ще доведе при всички положения до увеличаване на разходите, а с това и много от нещата, с които сме свикнали, дори и ниските доходи ще станат по-ниски, а ние сме много, много против това. Опитваме се по всякакъв начин да подобрим нещата с доходите, нещата с условията на труд, а когато има недофинансиране на предприятията примерно заради по-скъп ток или нещо друго, това е невъзможно и няма как да си свършим работата.

Всъщност кризата в енергетиката създаде системни проблеми почти навсякъде. И само един пример – почти едни и същи заводи, даже нашият е малко по-нов Металургичният завод в Перник, и такъв в Гърция на едни и същи собственици, заради по-евтиния ток, който ползват гърците, те имат много по-добри позиции на пазара.  От руските пазари, навлизат стоки и продукти от други европейски производители, защото те няма къде да ги пласират и нашата икономика, индустрията ни става неконкурентноспособна.

Има и други проблеми – като въвеждане на 5-процентна вноска в един фонд за стабилизиране на енергетиката, който допълнително обезкръвява евтините енергопроизводители  - просто пролуката не се вижда и затова протестираме.

Ние не сме за умирането на който и да е бизнес, на който и да е малък производител, или голям производител – това ще бъде напълно неразумно като позиция на синдикатите. Но всъщност кажете какъв е изходът, защото на ВЕИ-тата ако им вдигат още цената – те колкото поискат  - такава цена им определят. Докъде ще стигнем? Има едни много странни договори с американски централи, чиито договори обременяват за десетки години хората, които сме ние. Ние сме поставени много повече на унищожение и протестираме. Яйцето е много голямо и трудно ще бъде снесено и затова по този начин са наредени играчите. Представете си такова нещо като бизнес и синдикати едновременно на протест в Европа – това по-скоро е уникално, но наистина не виждам изход ако нямаме интензивен диалог, а интензивният диалог започна да става през медиите. Това ни е изходът. Благодаря ви, че осъществявате този диалог, но това не  е изходът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59