Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистратите със СМС-те прекратиха и "Яневагейт"

| обновено на 21.01.16 в 12:15

Готви ли се преврат във ВСС, как стана ясно, че от записите по "Яневагейт" се чува Владимира Янева, която нарича "Митето" - човека на Бойко във ВСС, той - Димитър Узунов бе избран  по предложението на 13 от членовете на съвета да е техен представляващ.

Любомир Авджийски, правен анализатор на ИПИ и от "Правосъдие за всеки" коментира скандалната ситуация сред магистратите. От инициативата призоваха Висшия съдебен съвет да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е  изпратил съобщението до Бойко Борисов.

Любомир Авджийски: На първо място, би трябвало на всички български граждани да им е интересен с това, че имаше нарушение на Конституцията и то доста сериозно, а именно в частта независимост на съдебната власт, което означава, че трите власти не би трябвало да влияят по груб начин, по този груб начин, и в случая  министър-председателят, наблюдаваме през последните три дни как министър-председателя извърши няколко конкретни действия, които нарушават независимостта на съдебната власт. А в същото време членове на Висшия съдебен съвет – върховният орган на съдебната власт, кадрови орган, този орган, който избира и назначава магистратите съдии и прокурори, които би трябвало след това независимо и справедливо да решават нашите ежедневни казуси, се видя, че член на този орган е изпращал в реално време есемеси – съобщения с информация от самите заседания на този Висш съдебен съвет, който е независим от изпълнителната власт.

Р. П.: Би трябвало да е независим, би трябвало да е независим...

Л. А.: Задължително е да е независим, за да може, пак казвам, справедливо да се решават нашите ежедневни казуси – с това от кражбата на автомобил, през побои и убийство – във Враца, убийствата на бизнесмени, побоя над възрастни хора, т. е., за да се решават тези казуси безпристрастно и справедливо преди това едни членове на ВСС би трябвало да са назначили качествени хора за съдии и прокурори. Ако самите членове на ВСС не са безпристрастни, не са открити, не са хора с морал и интегритет, няма как те да назначават съдии и прокурори, които да решават нашите казуси безпристрастно. Именно там е проблемът от последните седмици, месеци, там е проблемът и с „Яневагейт”.

Р. П.: А приключи ли „Яневагейт”?

Л. А: За съжаление приключи. Същите хора, които си изпращат есемеси до министър-председателя, те прекратиха и проверката с едно половинчато проверяване на фактите без да бъдат разпитани основните, визирани в записите, а именно Димитър Узунов, Асен Тодоров, министър-председателя, без той да даде обяснение защо и по каква причина е намесен в тези разговор, без да разпитан главния прокурор, всъщност оказа се, че няма кой да го разпита след като той е на върха на една пирамида и е началник на всички останали прокурори, няма прокурор, който него да го разследва. Без да се проверят тези факти и да се разпитат тези лица, основни герои на записите, тази проверка беше половинчата абсолютно.  И второто основание за нейно прекратяван е, че виждате ли записите били манипулирани и това е една бърза, анонимна експертиза на прокуратурата го установи, но пак казвам, кой в България има доверие на такава експертиза след като замесено и проверявано лице би трябвало да е главният прокурор, а експертизата идва от негови подчинени. т. е. все едно аз да направя експертиза на себе си и вие да очаквате, че тя е независима и безпристрастна.

Именно затова ние от Правосъдие за всеки настоявахме първо да има комисия в Народното събрание по този случай, тъй като това беше изключително тежък скандал за съдебната власт, който можеше ако бъде безпристрастно проверяван и разследван да доведе до разплитане на сериозните злоупотреби в съдебната власт – т. е. най-важният съд в страната Софийски градски съд, можеше да се разбере какви са злоупотребите, каква е корупцията в него, а от там и в цялата съдебна власт.

Р. П.: От инициативата призовахте ВСС така или иначе да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил съобщението до Бойко Борисов – сега те един по един ще отричат – нали това виждаме в момента? После какво следва? По какъв начин, с други думи ви питам, как ВСС как да постъпи, как да реагира на тази криза, защото това си е криза, за да изчисти по някакъв начин имиджа си?

Л. А.: Той вече реагира и проблемът е, че той вече е завладян от една група хора, които не желаят първо да разследват корупция, не желаят да се занимават с корупцията в съдебната власт дали, защото са част от нея, дали, защото я прикриват, и, второ, те показаха през последните три дни, че не искат да разрешат проблема с нарушаването на независимостта на съдебната власт, не искат да защитят авторитета на този орган като първо не гласуваха да бъдат показани разпечатките на телефоните им – на служебните и на личните от всеки един от членовете, десет от тях казаха, че няма да дадат разпечатките си, Димитър Узунов беше един от тях, през това време три – четири дни занимаваха цялото общество с откровени лъжи на един от хората на премиера в телевизии и други медии затова, че той бил изпратил есемеса, пък го питахме защо, как така той го е изпрати...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38