Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Магистратите със СМС-те прекратиха и "Яневагейт"

| обновено на 21.01.16 в 12:15

Готви ли се преврат във ВСС, как стана ясно, че от записите по "Яневагейт" се чува Владимира Янева, която нарича "Митето" - човека на Бойко във ВСС, той - Димитър Узунов бе избран  по предложението на 13 от членовете на съвета да е техен представляващ.

Любомир Авджийски, правен анализатор на ИПИ и от "Правосъдие за всеки" коментира скандалната ситуация сред магистратите. От инициативата призоваха Висшия съдебен съвет да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е  изпратил съобщението до Бойко Борисов.

Любомир Авджийски: На първо място, би трябвало на всички български граждани да им е интересен с това, че имаше нарушение на Конституцията и то доста сериозно, а именно в частта независимост на съдебната власт, което означава, че трите власти не би трябвало да влияят по груб начин, по този груб начин, и в случая  министър-председателят, наблюдаваме през последните три дни как министър-председателя извърши няколко конкретни действия, които нарушават независимостта на съдебната власт. А в същото време членове на Висшия съдебен съвет – върховният орган на съдебната власт, кадрови орган, този орган, който избира и назначава магистратите съдии и прокурори, които би трябвало след това независимо и справедливо да решават нашите ежедневни казуси, се видя, че член на този орган е изпращал в реално време есемеси – съобщения с информация от самите заседания на този Висш съдебен съвет, който е независим от изпълнителната власт.

Р. П.: Би трябвало да е независим, би трябвало да е независим...

Л. А.: Задължително е да е независим, за да може, пак казвам, справедливо да се решават нашите ежедневни казуси – с това от кражбата на автомобил, през побои и убийство – във Враца, убийствата на бизнесмени, побоя над възрастни хора, т. е., за да се решават тези казуси безпристрастно и справедливо преди това едни членове на ВСС би трябвало да са назначили качествени хора за съдии и прокурори. Ако самите членове на ВСС не са безпристрастни, не са открити, не са хора с морал и интегритет, няма как те да назначават съдии и прокурори, които да решават нашите казуси безпристрастно. Именно там е проблемът от последните седмици, месеци, там е проблемът и с „Яневагейт”.

Р. П.: А приключи ли „Яневагейт”?

Л. А: За съжаление приключи. Същите хора, които си изпращат есемеси до министър-председателя, те прекратиха и проверката с едно половинчато проверяване на фактите без да бъдат разпитани основните, визирани в записите, а именно Димитър Узунов, Асен Тодоров, министър-председателя, без той да даде обяснение защо и по каква причина е намесен в тези разговор, без да разпитан главния прокурор, всъщност оказа се, че няма кой да го разпита след като той е на върха на една пирамида и е началник на всички останали прокурори, няма прокурор, който него да го разследва. Без да се проверят тези факти и да се разпитат тези лица, основни герои на записите, тази проверка беше половинчата абсолютно.  И второто основание за нейно прекратяван е, че виждате ли записите били манипулирани и това е една бърза, анонимна експертиза на прокуратурата го установи, но пак казвам, кой в България има доверие на такава експертиза след като замесено и проверявано лице би трябвало да е главният прокурор, а експертизата идва от негови подчинени. т. е. все едно аз да направя експертиза на себе си и вие да очаквате, че тя е независима и безпристрастна.

Именно затова ние от Правосъдие за всеки настоявахме първо да има комисия в Народното събрание по този случай, тъй като това беше изключително тежък скандал за съдебната власт, който можеше ако бъде безпристрастно проверяван и разследван да доведе до разплитане на сериозните злоупотреби в съдебната власт – т. е. най-важният съд в страната Софийски градски съд, можеше да се разбере какви са злоупотребите, каква е корупцията в него, а от там и в цялата съдебна власт.

Р. П.: От инициативата призовахте ВСС така или иначе да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил съобщението до Бойко Борисов – сега те един по един ще отричат – нали това виждаме в момента? После какво следва? По какъв начин, с други думи ви питам, как ВСС как да постъпи, как да реагира на тази криза, защото това си е криза, за да изчисти по някакъв начин имиджа си?

Л. А.: Той вече реагира и проблемът е, че той вече е завладян от една група хора, които не желаят първо да разследват корупция, не желаят да се занимават с корупцията в съдебната власт дали, защото са част от нея, дали, защото я прикриват, и, второ, те показаха през последните три дни, че не искат да разрешат проблема с нарушаването на независимостта на съдебната власт, не искат да защитят авторитета на този орган като първо не гласуваха да бъдат показани разпечатките на телефоните им – на служебните и на личните от всеки един от членовете, десет от тях казаха, че няма да дадат разпечатките си, Димитър Узунов беше един от тях, през това време три – четири дни занимаваха цялото общество с откровени лъжи на един от хората на премиера в телевизии и други медии затова, че той бил изпратил есемеса, пък го питахме защо, как така той го е изпрати...


Още от категорията

За да няма винетки, общините трябва да поддържат пътищата

Общините имат едноседмичен срок, за да заявят за кои пътища изискването за винетка да отпадне, съобщи в интервю за Радио Пловдив областният управител Дани Каназирева.  Според нея случаят със селата от Софийска община е по- лесен за разрешаване, отколкото пловдивския, защото тук градът е от табела до табела. Според нея Пловдив и съседните му..

публикувано на 19.02.20 в 16:35

Левски означава, че все пак имаме бъдеще!

Защо, въпреки единодушното обединение около личността и подвига на Васил Левски, поне на този ден, днес отново сме разделени за всичко?   Може би, защото и тогава, когато великият гений е отдал живота си, ние също сме били разделени. Но все пак, не можем да твърдим, че неговото време е било велико, а нашето – мерзко, коментира известният..

публикувано на 19.02.20 в 15:59
В Карлово

Карловци сведоха глава пред саможертвата на Васил Левски

С архиерейска Света литургия и панихида в памет на Васил Левски в родния му град Карлово започнаха възпоменанията по случай 147 години от неговата гибел. Дядо Арсений, викарният епископ на Пловдив, отслужи службите в черквата „Света Богородица“, където Левски е бил ръкоположен за дякон през 1859 година.  По калдъръма в двора на черквата "Света..

обновено на 19.02.20 в 15:47

Всички ферми около Раковски ще бъдат проверени за птичи грип

Засега единственото огнище на птичи грип в страната остава в Раковски и се предпеиемат всички необходими мерки за да се предотврати заболяването. Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. В 10- километровата зона до дни ще бъдат взети проби от всички регистрирани ферми за животни като превенция срещу..

обновено на 19.02.20 в 13:25

Търговската гимназия чества 110 години от създаването си

Националната търговска гимназия в Пловдив чества своя 110-годишен юбилей.  Празненствата започват с поклонение пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика.  Тържественият концерт ще се проведе в зала „Сила“ и в него ще участват ученици и преподаватели на гимназията. Историята припомня: Търговска Гимназия - Пловдив се създава..

публикувано на 19.02.20 в 05:40