Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хората с увреждания искат преговори с Калфин за промените в социалните закони

Национално представителните организации на хората с увреждания категорично се обявяват срещу налагащата се практика да бъдат изолирани от процеса на бъдещи промени в секторните политики за хората с увреждания. С протестна декларация те настояват за възстановяване на диалога с Министерството на труда и социалната политика. Според тях правителството трябва да спре спекулациите в публичното пространство, че инвалидите в България са необичайно много. 

По данни на НОИ към 30 септември миналата година броят на пенсионерите с водещи лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване са 450 836. Социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия са 445 481. Тази добавка представлява 25% от социално инвалидната пенсия и е в размер на 27-30 лева, обясниха от организациите на хората с уврежданията. 

С промените на член 101, алинея 3 от Кодекса за социално осигуряване, през следващите три години всички лица със срочен ТЕЛК ще загубят това право, а те са 65-70% от всички хора с увреждания.

С предложените „Основни насоки за усъвършенстване на експертизата на работоспособността“, се прави пореден опит за административно регулиране на броя на хората с увреждания, в зависимост от финансовите възможности на НОИ, се казва още в протестната декларация.

„Категорично настояваме да се създаде работна група с участието на национално представителните организации на хората с увреждания, с които да се обсъдят промените“, обяви Стефан Данчев, член на УС на Съюза на слепите в България. Хората с увреждания настояват социалният министър Ивайло Калфин да внесе и предложение в МС за отмяна на сроковете, които са предвидени в Кодекса за социално подпомагане, за промени в законодателството в областта на медицинската експертиза и експертизата за работоспособността.

 „Не е възможно до 30 юни да бъде разработена съществена промяна на нормативните документи, а бързането буди основателна тревога, че се цели само отнемане на права, а не компелксното решаване на проблема за социалното включване на хората с увреждания, смятат пловдивските организации на хората с увреждания. 


Още от категорията

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ разследват корупция в Басейнова дирекция

По непотвърдена информация задържаните за разпит в Басейнова дирекция Източнобеломорски район са 5, а един от тях е бившият директор на РИОСВ отпреди няколко мандата Ивайло Йотков.  Служителите бяха изведени от сградата на дирекцията без белезници, а на входа полицаите са без тежко въоръжение и без маски.  Не е ограничено и влизането в Басейнова..

обновено на 28.02.20 в 11:35

След показните арести в Пловдив екоинспекциите работят под напрежение

Регионалните дирекции по опазване на околната среда и водите в страната  работят под голямо напрежение, което граничи с истерия, каза директорът на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев преди днешната среща с министъра на околната среда Емил Димитров. Ежедневно служителите са подложени на обществен натиск и това пречи да се спазва закона. За да се..

обновено на 28.02.20 в 11:34

Пано с образите на Ботев и Левски в кметството в "Тракия"

Пано с портретите на Христо Ботев  и Васил Левски посреща гражданите в сградата на кметството в „Тракия”. Съоръжението е с размери 4.5 метра на 2.5 метра, снабдено е с осветление, за да се вижда и през тъмните часове на денонощието. Поводът е Националният празник на страната ни 3-ти март, когато отбелязваме 142 години от Освобождението от османско..

публикувано на 28.02.20 в 11:18

Контролиран взрив между 12 и 16 часа на кариерата край Белащица

Контролиран взрив между 12 и 16 часа ще се извърши на кариерата край Белащица днес. Това съобщиха от Областната управа. Причината е, че   преди решението за спиране дейността на кариерата е заложено голямо количество взрив за нейната производствената дейност.  Уведомлението за това е получено късно вчера, съобщи областният управител Дани..

публикувано на 28.02.20 в 09:48

В Пловдив съдят двама трафиканти на органи

Двама трафиканти на органи за трансплантация се изправят пред Районния съд в Пловдив. Виолета Тодорова и Васил Гьошев са опитали през април 2018 г. да преведат през границата мъж, съгласил се да стане донор на бъбрек за майката на Виолета, която била в  тежко състояние. Операцията трябвало да се извърши в клиника в Истанбул, а на донора – Валентин..

обновено на 28.02.20 в 09:13