Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петя Александрова представя новата си книга

| обновено на 30.03.16 в 16:42

Книгата „България в потури, но с цилиндър“ от Петя Александрова ще бъде представена в книжарница „Хермес“ Централ. 

Книгата е съставена от 50 истории, свързани с културния живот в България през XIX и XX век. Писателката ни разкрива множество тайни от живота на видни личности – като Александър Балабанов, Петко Р. Славейков, Стефан Стамболов, Екатерина Каравелова, Петър Дънов, които не са широко известни. 

Засяга подробности от интимния живот на личности, дейни участници в тогавашния обществен живот и  проследява интересни факти от българския бит, култура, обичаи, навлизащите в страната ни новости, като появата на литературните салони, на цирка като изкуство, на плажа като „мода“ и др., както и проблема с възприемането им от страна на българите. 

"Българските политици не са се променили много през годините. Днес, безспорно, дрехите са им изцяло европейски, но манталитета и маниерите са същите, както отпреди сто години", коментира Петя Александрова пред Радио Пловдив.

По-рано в рамките на програмата „Младият Пловдив чете“ Петя Александрова ще се срещне с ученици в Народна библиотека „Иван Вазов“ и ще представи  книгата си „Чадърче от коприна“ (11 ч. и 18 ч.)

Петя Александрова е автор на 7 книги с поезия и проза за възрастни и 19 сборника с приказки и стихове за деца. Пиесата ѝ „Магаренцето Рашко“ е поставена в Сливенския куклен театър в Сливен. Автор е и на анимационния филм „Въженцето“. Стиховете ѝ са преведени на английски, полски, румънски, словашки и турски език. 


Още от категорията

В „Срещите” разговор с Христо Нанев за това чудо - регресиите

Повод за темата на предаването е току-що появилата се на пазар книга на Христо Нанев „Мистериите на българските регресии. Хроники на подсъзнанието”. Ровейки се из човешката душа авторът с удоволствие повтаря Сократ: „Убеден съм, че съществува следващ живот и че живите идват от света на мъртвите”...

обновено на 24.07.21 в 10:26

“Anime & Gaming Festival” се завръща в Пловдив

Японската поп култура идва в Пловдив с Аниме и гейминг фестивал.  Днес и утре на площад Централен организаторите обещават незабравими моменти с Гейминг, Косплей, К-поп, базар и работилници.  Входът е свободен, а във фейсбук страницата на събитието ще се обявяват конкурсите и атракциите, в които всеки ще може да се включи.  Събитието започва в..

публикувано на 24.07.21 в 08:40

Забавни игри запознават с културното наследство на Пловдив

Днес и утре в Пловдив ще се състои първото издание на играта "Лов на градски съкровища". Целта ѝ е под формата на забавни приключения да запознае и разкрие прочути или почти неизвестни пловдивски забележителности. Играта е безплатна и подходяща както за индивидуални играчи, така и за отбори от по двама или до 10 души, приятели и семейства...

публикувано на 24.07.21 в 08:30

Концерт на рок звездата Джордж Гакис в Капана

Джордж Гакис – един от най-прочутите гръцки рок певци и музиканти, ще изнесе концерт на откритата сцена в кв. Капана. Събитието е организирано от четири партньорски клуба на улица „Абаджийска“. Гакис има издадени четири албума, като в последния участват звезди от ранга на Джо Лин Търнър, Боби Рондинели Джеймс Котак, Грег Смит. Пял е на големи..

публикувано на 24.07.21 в 08:24

В Паталеница играят "Комедия от грешки"

„Комедия от грешки“ ще развесели жителите на пазарджишкото село Паталеница тази и утре вечер. Под открито небе в двора на ОУ „Константин Величков“  за 22-та поредна година Компания „Петровден“  ще играе пиеса на Шекспир. „Комедия от грешки“ е история за две двойки близнаци, две сестри, чужди земи, отчуждени родители, екзотични търговци, едно..

обновено на 23.07.21 в 10:08