Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Технологиите и хората зад тях – реален фактор на киберзаплахата

доц. Златогор Минчев - експерт по киберсигурност

Живеем в информационния век, а още преди век Алвин Тофлър предсказа, че информационният поток ще ни залее. Сега е съвсем нормално е заплахите, произтичащи от информационното поле да бъдат част от нашето ежедневие. Това заяви Златогор Минчев - иксперт по национална киберсигурност, директор на Съвместния център по обучение, симулация и анализ  към БАН преди КСНС по темата  "Национална политика и осигуряване на киберсигурност". 

По думите му през последните години всички видяхме, как технологиите влияят реално на социалната динамика и пример за това бе Арабската пролет. Днес вече говорим за хибридни заплахи, които включват както реални, така и технологични решения. Виждаме, че те влияят на социалните процеси в обществото както в национален, така и в глобален план и затова е много важно да имаме сериозно отношение към проблема и феноменът с Панамагейт ясно показа, че информационното поле има много важно значение за големите проблеми на нашето общество, заяви доц. Минчев. .

В последните няколко години понятието хибридна война придоби гражданственост покрай кризата в Украйна и влезе във водещия ред на документите на НАТО. По отношение на практическата реализация  на проблема, мога да кажа, че тук влизат различни подходи: един от тях е свързан с информационното пространство, друг от тях е свързан с борбата с асиметричните заплахи и в това число и с тероризма, друг – най-вече с реалните бойни действия, а напоследък имаме и понятия, свързани с популационната динамика и мигрантите.  Комплексът от всички тези заплахи генерира възможности за  постигане на социални и политически цели в глобалното пространство, в което ние  живеем по всички тези проблеми на въздействие, продчерта доц. Минчев.

Един от общите граждански начини за противодействие на кибератаките е да изградим устойчиво общество и икономика на знанието, които да противодействат на базата на добро познаване на заплахите и технологии. Това е политическа цел, която е поставена и в  стратегическия документ до 2020 г., а именно устойчиво общество в дигиталното пространство. Що касае целия процес, документът, който е изготвен – Проект за Национална стратегия е над 50 страници и той подробно разглежда необходимостта от междуинституционално сътрудничество и обединяване на усилията със споделяне на добрите практики както у нас, така и в чужбина, подчерта експертът. По думите на експерта трябва да бъде рамкиран проблемът с киберзаплахите и  дефинирани правилата по отношение на киберзаплахите е неотменна задача.

Стремежът ни е да влезем в новия информационен век и си мисля, че младото поколение ще подкрепи много  активно тази част от иновациите. В Естония тези иновации са реален факт. Не мисля, че и за България би било проблем също те да се въведат. Естествено, ще има проблеми и трудности по тяхното въвеждане, но това е неизменна част от развитието на обществото. Изграждането на култури и ценности изисква време и това не може да стане с един документ, коментира  доц. Златогор Минчев. Повече чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията
200 г. от рождението на Георги С. Раковски в Пловдив

Пловдив почете 200 години от рождението на Г. С. Раковски

С тържествен военен ритуал пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина в Пловдив започна първото честване на 200 години от неговото рождение. Кметът Здравко Димитров, който е в Националния комитет по организиране на юбилея, коментира:  „Велик българин, достоен, създател на Легиите. Той е откривател на Левски - нарекъл е скокът..

обновено на 14.04.21 в 17:24

Възможен е доста шарен и много неустойчив кабинет

"Новината, че Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер в правителство на ГЕРБ е сравнително очаквана. Както и да гледаме следизборната аритметика, няма как ГЕРБ да състави самостоятелен кабинет и в този смисъл Борисов явно е решил да се съхрани и да си спести едно излишно поражение".   Това коментира по Радио Пловдив политологът от Великотърновския..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Това НС трябва да върне авторитета на парламентаризма

Новоизбраното нардно събрание е призвано да върне доверието в парламентаризма, каза в предаването "Точно днес" професорът по политология в НБУ Анна Кръстева. ГЕРБ оставиха тежко наследство на неуважение към народното представителство. Според нея идеята на ИТН, подкрепена от всички без ГЕРБ, първото заседание на 45- тия парламент да е в историческата..

публикувано на 14.04.21 в 11:58

Убеден съм, че консенсусът в този парламент е възможен

"Аз съм непоправим оптимист и вярвам, че  все пак нардоното продставителство се  е събрало, не за да провим скандали, а да се излъчи правителство и страната да остане стабилна" каза в първото си интервю като новоизбран депутат от Пловдив Радомир Чолаков.  Той е юрист, специализирал в Хамбург и Виена, заемал е висши мениджърски постове в БНТ,..

публикувано на 14.04.21 в 11:18

Възрастните хора трябва да се ваксинират

КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание.  Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.   Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране?  Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на..

публикувано на 13.04.21 в 17:29