Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По едно паркомясто на жилище

Това е част от новия регламент, гласуван от Общински съвет - Пловдив повторно.

Гарантирано паркомясто пред жилището ще се осигурява срещу 15 лева месечна такса за паркомясто и участие в търг или конкурс, ако броят на желаещите е по-голям от капацитета на паркинга. Общинските съветници приеха за втори път наредбата, тъй като след първото й приемане наредбата беше върната заради неточности от областния управител Здравко Димитров. За новия регламент разговаряме с Мирослава Сукарева, директор на дирекция „Общинска собственост”.

 

Р.П.:Да започнем първо с новите моменти, с разликите, които отличават текста на наредбата от първото до второто й приемане. Изчистени ли са всички пропуски, които бяха и мотиви да се върне тази наредба от областния управител Здравко Димитров?

Мирослава Сукарева: С някои от мотивите на областния управител сме се съобразили. Други считаме за неоснователни. По отношение на по-ясно разграничение на двата режима – този с поставяне на преместваема клетка, тип гаражи, и  самото ползване на паркомясто, сме въвели двата режима в разпоредби, но сме уеднаквили изискванията, на които трябва да отговарят лицата, които ще кандидатстват и документите, които трябва да предоставят за двата вида ползване на място за домуване на МПС-та, независимо от това дали ще бъде гараж или ще се паркира на благоустроено паркомясто.

Р. П.: Т. е. сега се дава възможност включително и за гаражните клетки, не само за паркоместата да се кандидатства?

Мирослава Сукарева: Не, то и досега можеше за гаражните клетки да се кандидатства. Просто се въвежда нов член, в който се извежда новия ред, по който се ползват местата за паркиране без поставяне на гаражни клетки. Това е характерното, което сме направили. Преди бяха в една норма, уредени като две отделни алинеи.

Р. П.: Какво предвижда новият ред? Как хората ще могат да се сдобиват с тези паркоместа и евентуално с гаражни клетки?

Мирослава Сукарева: Направили сме едно разграничение да документите, които трябва да се предоставят, но може би това, което е по-особено в случая е, че само собствениците на жилища в съответния урегулиран поземлен имот общинска собственост ще могат да кандидатстват. Уеднаквили сме режима с този, който сега действа за гаражите, това е едно от изискванията на областния управител. И сме въвели изричното изискване - ако притежаваш преместваем гараж на територията на този урегулиран поземлен имот, не можеш да имаш благоустроено паркомясто. И обратното. Т. е. на едно жилище се пада една възможност за паркиране наличния автомобил.

Р. П.: Защо такова ограничение? Някои от семействата имат по повече от един автомобил?

Мирослава Сукарева: За да могат всички собственици на жилища да имат осигурена възможност да паркират. Както и друг път е ставало дума - благоустрояването на урегулираните поземлени имоти няма да обхващат целия имот. Просто ще се даде възможност на тези, които искат да заплащат такса, за да могат гарантирано да паркират на едно паркомясто. Това не означава, че ще се премахне паркирането на останалите.

Р. П.: А тогава, когато един имот има двама и повече собственици, на колко паркоместа ще имат право те?

Мирослава Сукарева: На едно. На едно жилище – едно паркомясто се пада. Така са предвидени и въпросните комплексни жилищни имоти – в тях е предвидено да има осигурено паркомясто за една кола за жилище. За съжаление няма как да разпънем имота и да поберем вътре всички желаещи.

Р. П.: Какво се случва, когато за едно място има повече от един желаещ? Очевидно ще се стигне до търг, но можем ли да кажем с какви суми ще се играе на търговете?

Мирослава Сукарева: Редът по отношение на началния размер на таксите е предмет на друга наредба, която не е върната от областния управител. Сега действащият текст предвижда при повече от едно заявление да се провежда търг или конкурс. Как точно ще бъде провеждан е в компетентността на районните администрации. Целта на това изменение е в крайна сметка да се създаде една по-естетична градска среда и последователно да се премахват тези преместваеми обекти, които сега съществуват. Така че предполагам - ще се върви към разработване на система предполагам за получаването на такса за тези места за паркиране.

Р.  П.: Към този момент, обаче, доколкото разбирам от вас, топката е в полето на районните администрации, така ли?

Мирослава Сукарева: Да, сега предстои те да направят проекти за благоустрояване на  отделните урегулиране поземлени имоти – комплексно жилищно строителство. Да направят разчети къде може да се ползва място за паркиране. И след като този проект за благоустрояване  бъде одобрен от съответния архитект на района и от Общинския съвет - чак тогава ще се пристъпи към процедурата за събиране на такси за тези паркоместа.

Р. П.: Има ли таван на сумите, които ще се разиграват на търг, т. е. до колко и от колко ще започва даденият търг за паркомясто, също важен въпрос за пловдивчани?

Мирослава Сукарева: Точно това исках да кажа, че наредбата предвижда търг или конкурс. Дали районните администрации ще решат, че ще се провеждат търг и че началната тръжна цена ще бъде дължимата такса или ще въведат някакъв друг критерий, дали ще се наложи изменение и в наредбата е нещо, което тепърва ще се обмисля. На този етап редът действително е такъв – има конкурсна процедура при повече от един кандидат.

Р. П.: Но доколкото разбирам таван няма на този етап поне?

Мирослава Сукарева: При търговете и конкурсите няма таван. Но това е въпрос, който тепърва ще се изчиства.

Р. П.: От кога смятате, че ще влезе новата система за паркиране? Амбицията е от 1 юли, но дали това ще стане факт след като сега трябва да се разписват и допълнителни условия?

Мирослава Сукарева: Самата наредба влиза в сила от 1 юли. Така сме разписали в нея като преходни и заключителни разпоредби. Оттам нататък тепърва трябва да се възлагат проектите за благоустрояване, така че не мога да дам конкретен срок, в който ще имаме готов проект за благоустрояване, но предполагам ще отнесе няколко месеца.

Р. П.: Благодаря ви много за това участие. Мирослава Сукарева – директор на дирекция „Общинска собственост”, която уточни, че на едно жилище ще се осигурява едно паркомясто или гараж.


Още от категорията

Европейските милиарди са нероден Петко в България

България ще получи 11,7 милиарда евро , ако бъде одобренo предложението на Еврокмисията за седемгодишната рамка на ЕС. Предложеният седемгодишен бюджет е от 1,85 трилиона евро, като 750 млрд. евро са за фонда за възстановяване от пандемията. Оказва се, че България ще получи много повече, отколкото трябва да плати.  "Ако това стане факт,..

публикувано на 28.05.20 в 15:15

Идеята за активиране на „спящите" акции е с други цели

Защо трябва да се слушат финансовите експерти? Прогнозата на Светозар Гледачев, финансов анализатор през миналата година е да спестяваме пари, да не правим излишни покупки, защото икономиката изпитва затруднения, а хора с малък и среден бизнес са сериозно притеснени . В условията на криза винаги някой печели, а други са губещите. За..

публикувано на 28.05.20 в 11:38

Въпреки страховете 5G - мрежата е напълно безопасна

„5G още с името си подсказва, че  нещо се случва за пети път в мобилните комуникации.  Но и с първите четири, които съществуват вече толкова години и за тях има изследвания, не е имало никакви проблеми. Вярвам, че така ще бъде и този път. Не мога да си обясня от какво се породи  притеснение у редица хора“. Това заяви Светлин Желев - гл...

публикувано на 28.05.20 в 11:26

Заредени сме с ракети, на прицел са градоносните облаци

"Никога като тази година не сме били така добре осигурени от гледна точка на ракети. Тази година получихме най - много ракети откогато и да било . И всички ракетни площадки са заредени с максимума , който се полага по изискванията на служба КОС, от 30 противоградови ракет и. И отделно имаме един много сериозен резерв , много сериозен...

публикувано на 27.05.20 в 17:01

Спасителният план за Европа е рисков, но единствено възможен

Юлиана Николова от сайта "Портал Европа" коментира възможностите за постигане на съгласие за спасителния финансов план за ЕС за бюджета и последиците от коронавируса, със създаването на спасителен фонд на базата на направеното днес предложение от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент...

публикувано на 27.05.20 в 16:24