Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иван Газдов с Графикатури в галерия "Възраждане"

| обновено на 31.10.16 в 11:03

Художникът проф. Иван Газдов открива своя изложба „Графикатури“ в галерия „Възраждане“. Той е създател на графичния стил „графикатура“, който е един особен поглед върху живота, с многозначна визуална култура и чувство за поезия и хармония.

Да съставиш зрелище върху листа и всичко да бъде вкарано в ритъма на красивото – това са част от констатациите, които определят високото майсторство в творчеството на Иван Газдов. По повод рождения ден на художника ще се състои и представяне на книгата “Черно сияние“ от д-р Петко Петков, която изследва специалните визуални качества на графикатурата, личен графичен стил на Иван Газдов. 

Проф. Иван Газдов отдавна е еталон в съвременната българска графика. Създател на графичния стил "графикатура", той се експлицира в изобразителното пространство не само като даровит художник, но и като ерудит – новатор и мислител. 

Неговите „графикатури“ са плод на един особен поглед върху живота, на една многозначна визуална култура и не на последно място – на удивително чувство за поезия и хармония. Да контролираш знаковите понятия, да намираш точната конкретност, за да съставиш зрелище върху листа, и всичко да бъде вкарано в ритъма на красивото – това са част от констатациите, които определят високото майсторство в творчеството на Иван Газдов.

Книгата на д-р Петко Петков "Черно сияние" (Издателство "Сиела", 490 стр. и 50 илюстрации) изследва специалните визуални качества на графикатурата, личен графичен стил на Иван Газдов. Авторът на книгата е акцентирал върху основните принципи и елементи на художествено творческия процес, интелектуалните идеи и психологически нагласи, естетическите и житейски възгледи, които се синтезират в опита на Иван Газдов. Доказва се приносът на художника като визуален мислител, въплътил своите идеи в графични цикли.

Откриват се и се изследват някои нови категории на визуалното мислене, които са негово творческо откритие. Самата графикатура е ново и неизследвано поле на кондензиран визуален опит на един интелектуалец и художник с повече от 40 години преподавателска практика и изявени творчески постижения.

Изложбата се открива в 18ч. в галерия "Възраждане" в Пловдив. 

Интервюто с проф. Иван Газдов е в звуковия файл. 

Още от категорията

В "Срещите" - за творчеството и хаоса, наречен живот

Тази събота гост на „Срещите” е проф.Александър Шурбанов. С видния интелектуалец си говорим за прекрасния хаос, наречен живот;з а доброто и злото. Разбира се ще говорим за Бога, за творчеството и творците днес, за Шекспир... И за нас българите, живели при социализма като деца, и как вече повече от 30 години все не можем да пораснем...

публикувано на 18.06.21 в 10:52

Асеновград чества паметта на Паисий Хилендарски

Асеновград почита паметта на Паисий Хилендарски днес.  Поклонението е пред паметната плоча на създателя на „История славянобългарска“, намираща се в параклиса „Свети Свети Козма и Дамян“ (в близост до храм „Свети Георги“) в града. Мероприятието ще започне точно в 11:00 ч.  Слово за делото на великия българин ще изнесе Мина Христемова, уредник в..

публикувано на 18.06.21 в 10:15

Деметра Дулева и "Преобърнати съзвездия" в ТРАКАРТ

Книгата на Деметра Дулева "Преобърнати съзвездия" ще бъде представена на 19 юни в Културен център ТРАКАРТ в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете". Това е вторият роман на писателката след "Странстващия албатрос", спечелил наградата "Перото" за най-добър дебют, номиниран за  роман на годината на Фондация "13 века".  Според критиката, това е..

публикувано на 18.06.21 в 10:10

Силвия Митовска и Петър Белев с изложба „PERSONA“

В Изложбена зала „2019“ в Пловдив Силвия Митовска и младият архитект Петър Белев тази вечер откриват концептуалната изложба „PERSONA“.  Съвместната експозиция на артистите е  подготвяна през последните две години специално за пространството на Градската художествена галерия.  Силвия Митовска е от Пловдив, завършила е Художествената гимназия в..

публикувано на 18.06.21 в 06:25

Връчват приза "Читател на годината от 5 до 105"

В Конферентната зала на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде  връчен ежегодният приз „Читател на годината от 5 до 105“. Вече повече от 15 години Пловдивската народна библиотека удостоява с това звание някои от своите читатели, проявили най-голям интерес към книгите. Резултатът се отчита на базата на целогодишни наблюдения, отчет и анализи от страна..

публикувано на 18.06.21 в 06:18